PRAVDANJE! ŠTA KAŽE  JUNAJTED GRUPA: Gubitke imamo zbog ulaganja! POZAJMICE, OBVEZNICE, PORESKI RAJEVI...
Foto: Printskrin

kAKO POSLUJU

PRAVDANJE! ŠTA KAŽE JUNAJTED GRUPA: Gubitke imamo zbog ulaganja! POZAJMICE, OBVEZNICE, PORESKI RAJEVI...

Društvo -

Kurir je Junajted grupi poslao nekoliko pitanja u vezi sa njihovim poslovanjem

1. Junajted grupa kontinuirano ostvaruje negativan neto rezultat u svojim finansijskim izveštajima. Kako komentarišete rastući neto gubitak Junajted grupe posmatrano kroz periode u kojima agresivno raste aktivnost konkurencije na lokalnom i regionalnom tržištu?

- Junajted grupa postiže rekordne rezultate u poslovanju koji je čine ubedljivo najuspešnijom telekomunikacionom i medijskom grupacijom u regionu. Neto gubitak koji pominjete povezan je sa velikim ulaganjima grupe tokom širenja poslovanja i akvizicijama, jer preuzimanje svake od kompanija uključuje i sve jednokratne troškove integracija akviziranih firmi u grupu. Kao posledica velikih investicija, Junajted grupa iz godine u godinu postiže rekordne rezultate poslovanja po svim operativnim indikatorima - pogotovo rast prihoda i profitabilnosti izražene u EBITDA. Ovi i svi drugi finansijski podaci lako su proverljivi.

2. Obaveze za PDV i ostale poreske obaveze Junajted grupe iznose oko 10 miliona evra. Da li je stanje ovih obaveza do današnjeg dana smanjeno ili povećano?

- Junajted grupa redovno izmiruje PDV i sve ostale poreske obaveze, zbog čega nema dospelih obaveza. Obim obaveza se dinamično menja tokom godine u skladu sa obimom poslovnih aktivnosti.

3. Da li su tačni navodi da su entiteti Junajted grupe gospodinu Šolaku isplatili pozajmicu od 30 miliona evra, čime je formalno izbegnuta obaveza plaćanja poreza na dividendu u visini od 4,5 miliona evra? Da li je pozajmica vraćena društvu u prvom kvartalu 2020. u skladu sa ugovorom?

- Junajted grupa u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima redovno izveštava o svim transakcijama sa povezanim licima, tako da se sve transakcije mogu videti u našim kvartalnim i godišnjim izveštajima. Gospodin Dragan Šolak pozajmicu koju pominjete u celosti je vratio Junajted grupi u martu 2019. zajedno sa ugovornim kamatama. Junajted grupa nema nikakva potraživanja po pitanju pozajmica od gospodina Šolaka.

4. U januaru 2020. godine Junajted grupa je imala potrebu za dodatnim finansiranjem te je izvršeno dodatno zaduživanje putem obveznica u visini od oko 1,8 milijardi evra. Da li se predmetne obveznice predstavljaju kao „high yield-junk bond“, odnosno obveznice s visokim prinosom?

- Sve obveznice koje je izdala Junajted grupa od 2014. smatraju se „high-yield“, što je standardna kategorizacija obveznica na tržištu van rejtinga investicionog stepena. Obveznice Junajted grupe ne predstavljaju „junk bonds“, koje nose obveznice sa rejtingom C i niže.

foto: Shutterstock

5. U vezi sa prethodnim pitanjem, za sve tri tranše obveznica početkom juna došlo je do znatnog pada u ceni, odnosno obveznicama je trgovano značajnije ispod njihove nominalne vrednosti. Koji je razlog za pad tržišne vrednosti korporativnih obveznica Junajted grupe?

- Razlog za pad tržišnih vrednosti obveznica, kao i svuda u svetu, jeste atmosfera zbog pandemije kovida 19. Trenutni trend u svetskoj ekonomiji je da su se cene obveznica približile nominalnim vrednostima, ali verujemo da će se sve vratiti na nivo pre pandemije kada se situacija u vezi sa virusom globalno smiri.

6. Suštinski, celokupno operativno poslovanje i ostvarivanje prihoda Junajted grupe realizuje se na teritoriji Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore. Formalno pravno poslovanje UG je organizovano preko čak 65 pravnih lica, od čega je 18 registrovano u zemljama poreskih rajeva (Kipar, Malta, Luksemburg itd). Odluka o organizovanju poslovanja na ovakav način, odnosno preko vrlo kompleksne organizacione strukture s visokim troškovima održavanja i plaćanja poslovanja, morala je biti proračunata. Koliko iznose godišnje poreske optimizacije i poreske uštede usled ovako organizovanog poslovanja?

- Plaćamo sve poreze redovno, revizorski izveštaji su takođe uvek redovni i bez kvalifikacija. Države koje pominjete prema propisima Republike Srbije nisu poreski rajevi, odnosno zemlje sa preferencijalnim poreskim sistemom, budući da se ne nalaze na listi Ministarstva finansija.

7. Tokom 2019. godine Komisija za zaštitu konkurencije je istraživala korišćenje dominantne tržišno-monopolske pozicije Junajted grupe usled odluke UG da podigne svoje cene, a što nije bilo opravdano rastućim troškovima. Da li UG i dalje ostvaruje iznadprosečni ARPU na tržištu, koji je značajnije veći od onog koji ostvaruje konkurencija?

- Postupak koji je vodila Komisija za zaštitu konkurencije je okončan u 2019. jer je posle gotovo 18 meseci utvrdila da SBB nije zloupotrebio dominantni položaj time što je podigao cene svojih usluga.

8. Junajted grupa je tužena u postupku sa JKP „Beogradske elektrane“ i „EPS distribucijom“ u vezi sa neovlašćenim korišćenjem njihove infrastrukture. Tuženi iznos je 11 miliona evra, a rukovodstvo UG je uvereno da će ovaj spor uspešno dobiti i nikakve finansijske implikacije u skladu sa zahtevima računovodstvenih standarda nisu odražene u finansijskim izveštajima Junajted grupe. Na kojim elementima se bazira uverenost rukovodstva, te su sa stanovništva izveštavanja ovi sporovi tretirani kao da ne postoje?

- Sa ovako postavljenim pitanjem možemo da iskažemo sumnju da vaša redakcija ima neke informacije o tome kakva će biti presuda, pa bi pre našeg odgovora bilo značajno da otkrijete podatke o suđenju koje nije dostupno javnosti.

Hvale se onim što zameraju konkurenciji Dvojaki standardi Junajted grupe

l Analizom odgovora Junajted grupe očigledno je da se ta kompanija služi dvojakim aršinima. Naime, dok drugima - u ovom slučaju Telekomu - spočitava gubitke, isto to u svom bilansu opravdava širenjem poslovanja i akvizicijama. Time Junajted grupa pokazuje isključivost, odnosno da ono što važi za njih istovremeno ne važi i za druge. Tačnije, iako Telekom Srbija ostvaruje rastući pozitivan neto rezultat i tržišno učešće uz optimalnu zaduženost, čini se da drugačiji kriterijumi važe za druge kompanije u investicionom ciklusu. Kada je reč o odgovoru na poslednje pitanje koje se odnosi na tužbu dva državna preduzeća protiv Junajted grupe, odnosno potraživanje 11 miliona evra od te kompanije, a što nije predstavljeno u njenim finansijskim izveštajima, možemo samo uzvratiti sa kontrapitanjem - da li Junajted grupa unapred ima informacije da će pomenuti sudski spor dobiti i da neće morati da isplati odštetu od 11 miliona evra.

Peti nastavak - Ovaj tekst deo je istraživanja Kurira o učestalim napadima N1 na Telekom Srbija

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track