OPASNO! I DECA NA RESPIRATORU: Sve više mališana s koronom završava na veštačkim plućima!
Strašno I deca teško obolevaju od kovida, Foto: Shutterstock

strašno

OPASNO! I DECA NA RESPIRATORU: Sve više mališana s koronom završava na veštačkim plućima!

Društvo -

Drugi nalet korone jače udara i najmlađe, u prethodne dve nedelje troje zdrave dece bilo na mehaničkoj ventilaciji u Tiršovoj, dok je u „Mišoviću“ i dalje sportista od 14 godina.

Korona u drugom naletu u Srbiji zaista napada sve mlađu i mlađu populaciju, a stigao je i do najmlađih! Čak troje mališana uzrasta od pet od 15 godina bilo je u poslednje dve nedelje s teškom kliničkom slikom zbog kovida 19 na respiratoru u UDK Tiršova, dok se u KBC „Dragiša Mišović“ trenutno nalazi momak od 14 godina na veštačkoj ventilaciji. Posebno je alarmantna činjenica da su sva ova deca bila potpuno zdrava pre inficiranja!

Smernice

Pulmolog dr Snežana Rsovac, načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Tiršovoj u Beogradu, otkriva za Kurir da je čak troje mališana zbog teške kliničke slike izazvane kvidom 19 u poslednje dve nedelje moralo da bude priključeno na respirator u njihovoj ustanovi.

- Deca su bila uzrasta od pet do 15 godina, pristupili smo lečenju kao agresivnom septičnom stanju i na osnovu smernica za lečenje infekcije kovid 19 infekcije. Sve troje dece se oporavilo i sada se osećaju odlično. Koliko je nama poznato, ovi mališani nisu imali hroničnih bolesti, jedino što su bili malo gojazniji. Prvi put je u februaru zabeleženo da i deca mogu da imaju tešku formu tzv. pedijatrijskog sistemskog inflamatornog odgovora organizma na virus. Komorbiditeti jesu značajni, ali nekada i potpuno zdrava deca mogu da razviju težu kliničku sliku, što može biti usled genetski uslovljenog imunološkog odgovora organizma ili neadekvatnog imunološkog odgovora. Istraživanja su u toku i niko zasad ne može da kaže ništa sa sigurnošću, školska godina još nije počela i većina dece nije bila u kolektivu - kaže dr Rsovac za Kurir i dodaje:

foto: Printscreen YouTube

- Želim posebno da naglasim da su ovakvi slučajevi veoma retki i da su deca većinom imala laku kliničku sliku. U Beogradu bolnica za decu obolelu od korone je KBC „Dragiša Mišović“, a naša ustanova je za lečenje najtežih oblika ove bolesti, što podrazumeva intenzivnu terapiju. Mesta panici i strahu nema, ali je važno da se svi pridržavaju mera i preporuka lekara.

Lakši oblik kod većine

Doc. dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete u Beogradu, kaže da njihov najmlađi pacijent ima 15 godina i da je na kiseoniku.

- Deca najčešće imaju lakši oblik kovida 19, ali kao i za svaku bolest, ne prebolevamo je svi na isti način. Čak i kad nema udruženih težih bolesti može da postoji problem s imunitetom i da se razvije teška klinička slika kod pacijenta. Imamo veliki broj testirane dece, a sve manji broj inficirane, što je dobra vest. Nema razloga za strah, samo je ovo opomena da svi moraju da se pridržavaju mera i da rade na podizanju imuniteta, odnosno otpornosti organizma da se izbori s virusom - kaže dr Simić.

KBC „Dragiša Mišović“

TEŠKA KLINIČKA SLIKA

Direktor KBC „Dragiša Mišovic“ prof. dr Vladimir Ðukić rekao je da je sada na bolničkom lečenju mnogo više mladih sa teškom kliničkom slikom, što nije bio slučaj u prvom naletu.

- I kod dece se sada javlja složenija klinička slika nego ranije. Imamo mnogo više dece s visokom temperaturom. Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14-godišnjeg momka, vaterpolistu, koji je bez pridruženih bolesti i prebačen je na veštačku ventilaciju. To je ozbiljna klinička slika kod mladih koja se primećuje i u svim zemljama u regionu - naglasio je Ðukić i dodao da se sada javlja i mnogo teže klinička slika i kod trudnica.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track