PONOVO POČELA VANTELESNA OPLODNJA: Evo gde i kako se sada ona sprovodi
Foto: Kurir Printscreen

DR GOJKOVIĆ OBJASNIO

PONOVO POČELA VANTELESNA OPLODNJA: Evo gde i kako se sada ona sprovodi

Društvo -

Vantelesna oplodnja je od juče ponovo počela, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i navodi da su sredstva Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za te postupke na raspolaganju svim zdravstvenim ustanovama.

Na konferenciji za novinare Gojković je rekao da postupci vantelesne oplodnje mogu da se sprovode u slučaju da bolnica ima adekvatnu prostoriju, da su izašle iz kovid režima, odnosno oni delovi koji se time bave.

"Od juče je apsolutno startovala ponovo vantelesna oplodnja. Treba voditi računa, s ozbirom na to da svi postupci vantelesne oplodnje na neki način nisu u prirodnom toku vezano za trudnoću i održavanje trudnoće. Zbog toga postoji poseban oprez i posebna opreznost vezano za postupke vantelesne oplodnje", rekao je Gojković.

Napomenuo je da su novčana sredstva za te postupke apsolutno adekvatna i da ti postupci mogu da otpočnu.

"Upravo smo zbog toga insistirali i stalno ponavljamo da nam je mnogo bitno da usporimo rast novoobolelih od korona virusa, da nemamo novozaražene pacijente, jer ćemo time osloboditi kapacitete za sve one stvari koje smo imali pre korone", naveo je Gojković.

Upitan o preventivnim pregledima, Gojković kaže da se najveći deo preventivnih pregleda obavlja u domovima zdravlja i u opštim bolnicama, te da je veliki broj stručnih lica koji rade preventivne preglede uključen u lečenje kovid pacijenata.

"Njihovim oslobađem ćemo ponovo krenuti sa preventivnim pregledima. Za nas je ključ da do kraja meseca u potpunosti izdržimo ovaj trend koji imamo u ovom trenutku da bi u septembru ušli što je god moguće rasterećeni, da krenemo sa školskom godinom", rekao je Gojković.

Naglasio je važnost solidarnosti i empatije, te poručio da je važno da deca krenu u školu, jer je to bitno za njihov rast, razvoj i edukaciju.

Gojković je rekao da pedagozi i psiholozi ukazuju na to da je škola ključna za rast i razvoj deteta i da je svaka faza i etapa koja se propusti u razvoju deteta nenadoknadiva.

"Zbog toga molimo sve naše građane da se ponasamo onako kako potenciramo, kako je najveći deo nas usvojio, jer to je put da iz svega ovog izađemo što pre i na što bolji način", naglasio je Gojković.

Čim, dodaje, imamo manji broj zaraženih, manja je mogućnost i za trudnice da obole i oni koji dolaze na preventivne preglede u ambulantama, te da iako su razdvojeni kovid i nonkivd pacijenti, uvek postoji rizik.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track