RGZ PODRŽAO INICIJATIVU AGENCIJA: List nepokretnosti moći će da izdaju i posrednici u prodaji nekretnina!
Foto: Printscreen

prvo izmena člana zakona

RGZ PODRŽAO INICIJATIVU AGENCIJA: List nepokretnosti moći će da izdaju i posrednici u prodaji nekretnina!

Društvo -

BEOGRAD - Republički geodetski zavod podržao je inicijativu Udruženja Klaster nekretnine da i posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti pod istim uslovima kao i javni beležnici i geodetske organizacije mogu da izdaju list nepokretnosti.

U današsnjem dopisu RGZ-a Klasteru nekretnina, koje je udruženje prosledilo medijima, kaže se da Zavod podržava inicijativu ali da je za njeno sprovođenje potrebno izmeniti član 53. Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

"Klaster nekretnine će odmah od Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture zatražiti da se pripremi nacrt izmene člana 53. Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova", kaže se u saopštenju koje potpisuje Predsednik Upravnog odbora Udruženja Nenad Đorđević.

Udruženje se, inače, 27. jula ove godine obratilo Vladi Srbije i pokrenulo inicijativu da agencije za nekretnine, kao profesionalni korisnici usluga e-katastra, pod istim uslovima kao i javni beležnici i geodetske organizacije, mogu da izdaju list nepokretnosti.

Obzirom da građani pribavljaju izvod iz lista nepokretnosti uglavnom prilikom prometa nepokretnosti, odnosno pre izvršenja prometa da bi posredniku u prometu i zakupu nepokretnosti dokazali svoje pravo vlasništva na nepokretnosti koja je predmet prodaje ili izdavanja u zakup, logično je, smatra Đorđević, da posrednici mogu da izdaju list nepokretnosti i da građani sve radnje koje prethode prometu nepokretnosti mogu da obave na jednom mestu, u agenciji za nekretnine.

"Na ovaj način bi klijenti agencija uštedeli svoje vreme, a povećao bi se i krug profesionalnih korisnika usluga e-katastra koji mogu da izdaju izvod iz lista nepokretnosti, čime bi ova usluga postala dostupnija građanima", ocenio je Đorđević.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Google Instant street view

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track