NE ZNAMO KAKAV JE PUT ZARAŽAVANJA PUTEM VODE ILI HRANE Dr Janković: Stiže JESEN, spremamo se za najlošiji scenario!
Foto: Printscreen

NE ZNAMO KAKAV JE PUT ZARAŽAVANJA PUTEM VODE ILI HRANE Dr Janković: Stiže JESEN, spremamo se za najlošiji scenario!

Društvo -

U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge, rekao je imunolog, doktor Srđa Janković

Dr Janković potvrdio je da imamo smanjenje broja novootkrivenih zaraženih osoba od koronavirusa u Srbiji, ali je istakao da je rano govoriti da li je taj trend čvrt, i zato još jednom apeluje da nema opuštanja.

Kada je povratak naših građana iz inostranstva u pitanju, dr Janković kaže da za strože karantinske mere trenutno nema uslova, ali da je preporuka na snazi.

„Svako ko dolazi sa područja gde postoji korona treba da ostane u samoizolaciji. U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge“, rekao je dr Janković za TV Pink.

Dodaje da svako poštovanje mera znači i pridodaje boljoj zaštiti od zaraze.

Kako kaže, ne zna se kakav je put zaražavanja ovim virusom putem vode i hrane, ali objašnjava da kada se eliminiše kapljično i prenošenje preko ruku, onda je, ističe, rezultat svakako i za sve druge puteve prenosa.

O različitom tretmanu u smislu nošenja maski za decu u vrtićima i u školi, dr Janković kaže da su preporuku olakšice za decu u vrtićima dali pedijatri, a da stariji lakše mogu da razumeju zbog čega je bitno korišćenje.

Spremni za jesen

Komentarišući izgradnju novih kovid bolnica dr Janković kaže da kapaciteti moraju da budu spremni za sve.

"Ne znamo kako će jesen teći, nadamo se da neće biti pogoršanja, ali to niko ne zna. Moramo da sprovodimo sve prventivne mere i moramo da se pripremao za najlošije scenarije“, rekao je dr Janković.

Kako kaže, spremamo se za što bolje funkcionisanje ukoliko dođe do povećanja broja obolelih.

Škole za sada dobro stoje

Povodom početka školske godine i trenutne situacije u školama, doktor ističe da se pojavljuju sporadični slučajevi oboljenvanja dece u školama, i dodaje da ukoliko se poveća broj postoji jasan protokol i uputstvo kako dalje.

„Škole za sada dobro stoje. A ukoliko dođe do obolevanja u školi, dete se testira u domu zravlja, roditelj se obraća lekaru, a ukoliko se potvrdi da je korona, deca koja su bila u kontaktu idu pod nadzor. U slučaju da je dvoje dece zaraženo u razredu, onda ceo razred ide na online nastavu“, rekao je dr Janković.

Kurir.rs/Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja