Najnovije vesti

DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ: Kretanje nije nikome ograničeno, niti će biti
Foto: Printscreen TV Pink

nema postepenih rizika

DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ: Kretanje nije nikome ograničeno, niti će biti

Društvo

Doktor Srđa Janković je komentarišući to što je u Srbiji još uvek relativno kontrolisana situacija i nema skokova u broju obolelih od korona virusa, kao što se to ovih dana dešava u Evropi i regionu, rekao da sa korišćenjem maski i poštovanjem mera sprečavamo mogućnost da se virus pojavi i kod nas u većoj meri nego što je sada.

On je istakao da nema postepenih rizika, dodaje da povratnici mogu doneti virus, ali i da svako okupljanje donosi rizik.

- Treba da vodimo računa kako da svedemo rizike na minimum. Opasno je da se ponašamo kao da virusa nema - rekao je dr Janković.

Kada su povratnici u pitanju, dr Janković ističe da je uvedena mera za njih, mera kolektivne svesti da svi zajedno doprinosimo rezultatu.

- Nije bio cilj da se u nekoga upire prst, ali je važno imati brze reakcije, ali i svest o pojavi rizika. Sada možemo da reagujemo bolje kada imamo uvid u situaciju. To je prvi preduslov da se ona kontroliše i menja - rekao je dr Janković.

Kako kaže, kretanje nije nikome ograničeno, niti će biti.

- Većina stručnjaka smatra da ne možemo potpuno izbeći prenos virusa tokom sezone, ali je bitno da se kontroliše i ne dozvoli nekontrolisani porast - rekao je dr Janković.

Komentarišući stanje u regionu, doktor kaže da virus nije sinhronizovan svuda, i dodaje da postoje oscilacije koje su neminovne.

- Industrija je krenula, posebno turizam, koji nosi rizike i ni jedna zemlja ne može potpuno da kontroliše - rekao je dr Janković.

Janković je, komentarišući vakcine, rekao da je jako bitno od čega se sastoje i njihov sastav sa stručnog aspekta i ističe da je narodu uglavnom bitno odakle dolazi, ali i da to nije od presudnog značaja.

Kako kaže, svi su se pomalo i umorili i željni su da se ovo sve završi, pa su se svi bacili maksimalno da pronalazak najbolje vakcine.

- Ni jedna zemlja više ne može da izdrži psihološki pritisak sporovođenja mera non stop - rekao je dr Janković.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...