KO JE KNEZ ALBERT II OD MONAKA: Sin nezaboravne glumice, njegova porodica decenijama privlači pažnju celog sveta
Foto: Kurir Printscreen

potiče iz jedne od najstarijih i najuticajnijih kraljevskih porodica

KO JE KNEZ ALBERT II OD MONAKA: Sin nezaboravne glumice, njegova porodica decenijama privlači pažnju celog sveta

Društvo -

Poseta princa Alberta II od Monaka odudara od uobičajenih poseta zvaničnika iz sveta Srbiji, ne zbog sporazuma o saradnji koji će biti potpisan, već zbog ličnosti gosta, glave kneževine, ali i sina nezaboravne Grejs Keli i princa Renijea, kojeg je javnost navikla da viđa ne samo u zvaničnim prilikama i poslovima, već i na crvenim tepisima i dvorovima evropskih dinastija.

Vladar Monaka, naime, potiče iz jedne od najpoznatijih, najstarijih i najuticajnijih kraljevskih porodica Evrope, koja već decenijama privlači pažnju celog sveta i čija se imovina procenjuje na nekoliko milijardi američkih dolara.

Porodica Grimaldi je ujedno i jedna od najpoznatijih svetskih kraljevskih familija, odmah nakon britanske i smatra se da ima mnogo veći uticaj na političkoj sceni, nego što se to na prvi pogled vidi.

Kraljevina je postala pojam aristokratije i glamura, pre svega zbog činjenice da je njen član 1956. godine postala jedna od najlepših glumica, dobitnica oskara Grejs Keli, koja se tada udala za princa Renijea i sa njim dobila troje dece - Karolinu, Alberta II i Stefani, čiji se svaki korak, takođe, pomno pratio u svetskoj javnosti.

Kneževina Monako nalazi se 15 kilometara od Nice i nedaleko od granice Francuske i Italije, a mnogi je smatraju i centrom Azurne obale. Posle Vatikana, to je najmanja država na svetu, ali važi i za jedno od najskupljih mesta. Dve trećine stanovništva čine milijarderi i milioneri iz celog sveta, pre svega zbog poreskih olakšica.

Osnivač dinastije je diplomata iz Đenove Grimaldo Kanela, čiji su naslednici bili na vlasti u Monaku do sredine 18. veka, nakon čega je prezime prošireno na Matinjon Grimaldi. Ogranak te porodice Polinjak Grimaldi sada je na vlasti i osnovao ga je Renije III 1949. godine, otac princa Alberta II.

Sama država prostire se na 2,02 kvadratna kilometra, ima sedam kvartova i u njoj živi oko 40.000 stanovnika, od kojih je otprilike cetvrtina autohtono stanovništvo, a njeni najpoznatiji stanovnici su članovi kneževske porodice.

Iako je zvanični jezik francuski, koriste se i italijanski i engleski, dok se monegaški jezik, koji je miks francuskog, italijanskog i autohtonog dijalekta uči u školama kao obavezan jezik.

Mada kneževina nije deo EU, sa njom je povezana preko Francuske, a i zvanična moneta joj je evro. Glavna privredna grana Monaka je turizam, a najpoznatiji njen deo je Monte Karlo, gde se nalaze čuvene kockarnice.

Kneževina Monako poznata je i po trkama Formule 1. i poznatom teniskom turniru Masters 1000 - Monte Carlo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track