Najnovije vesti

ŠOK UPOZORENJE DR PETROVIĆA: Ako dostignemo 1.000, zapravo ćemo imati 5.000 zaraženih! KAPLJICE LETE I 20 METARA
Foto: Printscreen/ Youtube

pesimistička procena

ŠOK UPOZORENJE DR PETROVIĆA: Ako dostignemo 1.000, zapravo ćemo imati 5.000 zaraženih! KAPLJICE LETE I 20 METARA

Društvo

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu!

Ovu pesimističku procenu, iznosi primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. On kaže da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji, i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

Od kada je u decembru izbila u Kini epidemija ispoljila je mnoge specifičnosti u odnosu na sve prethodne sa kojima se čovečanstvo dosad suočilo. Razlog za to je osobenost SARS-KoV-2 virusa, o kojem je dr Petrović, na osnovu svih dosadašnjih saznanja iz celog sveta, stekao utisak da je on zarazniji i otporniji od svog rođaka SARS-KoV, koji je izazvao epidemiju SARS-a 2002. godine.

KAPLjICE LETE I 20 METARA

Doktor Petrović upozorava da se u borbi sa virusom korona zanemaruje činjenica da se on prenosi i vazdušnim, a ne samo kapljičnim putem:

- Kapljice koje izbacuje zaraženi sigurno jedno vreme "plivaju" u vazduhu, i strujanje vazduha može da ih odnese i do 20 metara. Zato je bitno da se nose maske u zatvorenom, i na otvorenom gde god je gužva. Uz to, ovaj virus ostaje i na površinama mnogo duže nego drugi. SARS-KoV-2 ostaje na predmetima sigurno dva-tri dana, a ovaj njegov rođak i duže.

- Ovaj virus se veoma čudno ponaša, a ono što nauka dosad zna o njemu nije dovoljno da bismo pravili procenu šta će se dalje događati - kaže primarijus Petrović.

- Malo je verovatno da će sam da nestane, kao što je bilo sa izazivačem SARS-a, ali i to je moguće. Pouzdano znamo, da mu se možemo suprotstaviti samo velikim prokužavanjem populacije, što podrazumeva sticanje imuniteta, makar i privremenog, posle "kontakta" sa virusom, kao i vakcinacijom.

Iako se velike nade polažu u vakcinu, Petrović kaže da glavno pitanje nije samo kada će biti na tržištu, nego i koliko će biti dostupna, pogotovo najsiromašnijim zemljama. Manje je bitno da li će to biti neko od cepiva koja se sada ispituju - tri ruska, dva kineska, američko ili oksfordsko - već je važnije da li će biti obezbeđeno za veći broj ljudi, od ukupno osam milijardi na planeti.

- Pandemija ne može da se zaustavi ako sve zemlje ne dobiju vakcinu, a sa epidemijom će se prve izboriti države koje budu vakcinisale najviše stanovništva, i gde prirodno stečen imunitet na SARS-KoV-2 bude najveći - kaže dr Petrović. - Imunološki bedem imaćemo tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 odsto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno. Tek tada će virus početi da gubi snagu. Pretnja od SARS-KoV-2 trajaće sigurno još dve-tri sezone.

Doktor Petrović koji se u karijeri suočio sa više epidemija, počev od variole vere, i aktivno učestvovao u njihovom suzbijanju, kaže da se aktuelna zaraza ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

- Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da "pohvata" sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati - smatra dr Petrović. - Takvim merama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija.

Kurir.rs/Novosti.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...