OBELEŽITE SVETOG LUKU UZ KURIR! U petak, 30. oktobra, DVA POKLONA: IKONA SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM plus dodatak TV EKRAN
Foto: Promo

OBELEŽITE SVETOG LUKU UZ KURIR! U petak, 30. oktobra, DVA POKLONA: IKONA SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM plus dodatak TV EKRAN

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 31. oktobra, obeležavaju Svetog Luku. Dnevne novine Kurir uoči slave, 30. oktobra, poklanjaju ikonu Svetog Luke sa zlatotiskom i molitvom na poleđini i dodatak TV Ekran.

Savremenik Isusa Hrista, Sveti Luka je jedan od prvih propovednika hrišćanstva i smatra se da je lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu, a poznata je "ikona u ikoni" koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava.

Ovaj svetitelj, koji je rodom iz Antiohije, takođe je naslikao i ikone Svetih apostola Petra i Pavla, a crkva ga smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, prema bogosluženju, ovaj dan nije obeležen kao zavetni, već je svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve kao crno slovo.

Ovaj dan je u narodu poznat i kao Lučindan i važi za jednu od najvećih srpskih slava. Kurir vam želi srećnu slavu!

U dodatku TV Ekran pročitajte intervjue, najave TV serija i najtačniji program!

Petar Benčina: I tajni agenti su sasvim obični ljudi. Popularni glumac opisuje kako je dočarao lik Nebojše u drugoj sezoni serije „Državni službenik“ Telekoma Srbija i otkriva na koji način se pripremao za nju.

Iva Štrljić: Uživam dok stvaram dve po svemu različite žene.

Filip Hajduković: Osećam čast, ali i tremu, jer igram Davorina Popovića.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track