TAJNU NIJE ZNALA NI PORODICA: Nakon razgovora sa Amfilohijem pod Ostrogom izgnanik Blagoje otkrio da je UPUCAO PAVELIĆA
Foto: Profimedia

misterija trajala 40 godina

TAJNU NIJE ZNALA NI PORODICA: Nakon razgovora sa Amfilohijem pod Ostrogom izgnanik Blagoje otkrio da je UPUCAO PAVELIĆA

Društvo -

Malo ko zna da je mitropolit Amfilohije Radović zaslužan što je javnost saznala da je Blagoje Jovović upucao poglavara Nezavisne države Hrvatske Antu Pavelića u Argentini.

Jovović je 10. aprila 1957. godine u argentinskom gradiću Lomas del Palomar sa dva metka teško ranio Pavelića. Poglavar NDH se nikada nije oporavio od posledica tog ranjavanja. Dve godine kasnije je umro u Španiji.

Atentat na Pavelića je maltene četiri decenije bio misterija. Tajnu je otkrio sam Jovović kad se vratio u rodnu Crnu Goru nakon 55 godina izgnanstva.

foto: Printscreen, Profimedia

Njegova ćerka Karina, koja danas živi u Argentini, ispričala je nedavno za RTS da se Jovović vratio u tadašnju Jugoslaviju u decembru 1998. godine. Došao je na sahranu brata, ali je pre toga otišao u manastir Ostrog.

- Tamo je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem koji ga je nagovorio da otkrije istinu svima. Tek te noći moja porodica i prijatelji su saznali za njegovu priču - rekla je Karina Jovović.

Blagoje Jovović umro je u junu 1999. godine. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u kliničkom centru Crne Gore nakon mesec dana borbe sa korona virusom.

(Kurir.rs/Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track