DRAMATIČNO UPOZORENJE DR ĐERLEKA: Korona NEĆE STATI! Do kraja nedelje JOŠ VIŠE INFICIRANIH
Foto: Printscreen TV Pink

Sve zavisi od nas!

DRAMATIČNO UPOZORENJE DR ĐERLEKA: Korona NEĆE STATI! Do kraja nedelje JOŠ VIŠE INFICIRANIH

Društvo -

Situacija u Srbiji je veoma ozbiljna i do kraja nedelje očekuje se rast broj novozaraženih virisom korona, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek i dodaje da mere treba pooštriti, ali da se ne razmišlja o njihovom drastičnom pooštravanju.

On je naveo da se kovid bolnice ne mogu otvarati u nedogled, kao i da ima pacijenata koji boluju i od drugih bolesti.

Napominje da u Beogradu ima šest kovid bolnica (od danas je KBC Zemun potpuno u kovid sistemu), plus privremena bolnica u Areni i da se sve brzo pune.

"Ne posedujemo čarodni štapić da možemo brzo da rešimo sve, ali nećemo se predati. Moramo da shvatimo da se borimo protiv opake bolesti, da se disciplinujemo i odradimo ono što se očekuje od nas", rekao je Ðerlek. Kako kaže, ne sme se politizovati epidemija i poručuje opoziciji da ovo nije borba za izbore već za život u Srbiji.

"Mi u javnom prevozu imamo danas mnogo verbalnog nasilja, ''zašto nosite i zašto ne nosite masku''. Moramo upozoriti opoziciju da ovo nije borba za izbore već za život u Srbiji", rekao je on. Navodi da ohrabruje izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojom će biti pooštrena kaznena politika jer je to, smatra, jedini način da se bahata grupa pojedinaca koji uporno krše mere "dovedu u red".

"Nećemo dozvoliti da se zdravstveni sistem uruši", rekao je Ðerlek i dodao da su maske, distanca, izbegavanje okupljanja trenutno jedini vid zaštite od virusa. Očekuje da će do kraja godine određena količina vakcine protiv virusa korona stići u Srbiju, a da će ozbiljniji kontigent od 350.000 doza stići do kraja marta.

Vakcinacija - prvo zdravstveni radnici "Biće vakcinisani prvo zdravstveni radnici, vojska, policija, hronični bolesnici. I naredne 2021. godine se moramo boriti protiv korone", naveo je on.

Zdravstveni radnici dobiće i jednokratnu podršku države od 10.000 dinara, a Ðerlek kaže da je na taj način država pokazala poštovanje prema zdravstvenim radnicima.

"Nije tih 10.000 dinara nešto što će rešiti problem svima, već je bitno da neko pokaže pažnju, jer su oni na prvoj liniji fronta, rizikuju svoj život, ali i živote porodica", rekao je Ðerlek.

Kurir.rs/TV PINK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track