DR PELEMIŠ LEPO OBJASNIO DA JE VIRUS KAO NEPOSLUŠNO DETE: Radi ono što mu dozvoljavamo!
Foto: Nemanja Nikolić

Bivši direktor Infektivne klinike i član Kriznog štaba

DR PELEMIŠ LEPO OBJASNIO DA JE VIRUS KAO NEPOSLUŠNO DETE: Radi ono što mu dozvoljavamo!

Društvo -

BEOGRAD - Bivši direktor Infektivne klinike i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš izjavio je danas da je ovo težak trenutak za zemlju i da virus radi ono što mu dozvoljavamo.

Kako je rekao Pelemiš za RTS, onoliko koliko se budemo adekvatno ponašali, toliko ćemo uspeti da se izborimo s virusom. "Ali ne možemo tek tako da ga pobedimo. Moramo da poštujemo sve što se danas zna", poručio je Pelemiš.

Poručio je da se danas mnogo više zna o virusu nego ranije, da se ne zna sve, ali da se zna šta može da se uradi da se virus uspori. "Najvažnije je poštovati mere prevencije koje su uvedene još od početka bolesti", poručio je Pelemiš.

Precizira da je potrebno da se nose mase, da se peru ruke, da se drži fizička distanca. "I da zaista shvatimo da ne možemo da se okupljamo", istakao je.

Navodi da svaka zemlja pokušava da sprovede ono što misli da je najbolje i da je Srbija u početku epidemije uradila sjajan posao uz pomoć države, zdravstvenog sistema i građana. Rekao je da smo se sada opustili, jer se mere prevencije ne poštuju, a neki ne priznaju ni da virus postoji.

Pelemiš kaže i da imamo zdravstvene radnike koji su upoznali bolest i sjajne kliničare, iako leka nema. "Pokušavamo da se izborimo sa manifestacijama virusa na različitim organima, to zavisi od toga kad je bolesnik stigao. Čim se osete simptomi, mora da se obrati lekaru", poručio je Pelemiš.

Govoreći o vakcinama, naveo je da su one najveće otkriće u medicini i jedino rešenje za pobedu protiv infekcija.

Kaže da je jasno da nema pravog leka za virus, ali da ne smemo da mu damo prostor da se razmnožava, jer ćemo time smanjiti broj obolelih i preminulih.

"Ostaje nam da čekamo uspešnu vakcinu koja mora biti efikasna i bezbedna", zaključio je Pelemiš.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track