Najnovije vesti

OBELEŽAVAMO ARANĐELOVDAN! SUTRA DVA POKLONA U KURIRU: Ikona sa zlatotiskom i dodatak TV Ekran
Foto: Kurir

OBELEŽAVAMO ARANĐELOVDAN! SUTRA DVA POKLONA U KURIRU: Ikona sa zlatotiskom i dodatak TV Ekran

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 21. novembra, obeležavaju Aranđelovdan. Sutra ćete uz dnevne novine Kurir dobiti DVA POKLONA: ikonu Svetog arhangela Mihaila sa zlatotiskom i dodatak TV Ekran.

Sveti arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Kod mnogih hrišćana koji slave Aranđelovdan postoji verovanje i običaj da se ne sprema žito, jer se on smatra živim svetiteljem, što je potpuno netačno. Za slavu je potrebno poslužiti i žito, jer se žito sprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ. Da li će trpeza biti posna, zavisi od toga na koji dan pada slava, to jest ukoliko se proslavlja sredom ili petkom, trpeza će biti posna.

Prvi među arhangelima, arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac - vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobedio Denica, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Aranđelovdan je druga slava po zastupljenosti među Srbima, odmah posle Nikoljdana.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Gordan Kičić: Volim kameru i verujem da je ljubav uzvraćena. Dok uživa u pohvalama na račun svog rediteljskog prvenca, serije „Mama i tata se igraju rata“, glumac priča zašto mu je lik Veljka jedan od omiljenih i otkriva svoje dalje planove.

Nataša Marković: Komedija je teška za igranje i često potcenjena.

Marijana Tabaković: Jutarnji program je kruna mog rada na televiziji.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...