SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA: Ponovo smenjen starešina Hrama Svetog Save na Menhetnu protojerej Živojin Jakovljević
Foto: Facebook

previranja

SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA: Ponovo smenjen starešina Hrama Svetog Save na Menhetnu protojerej Živojin Jakovljević

Društvo -

NJUJORK - Starešina Hrama Svetog Save u Njujorku, protojerej Živojin Jakovljević smenjen je na osnovu odluke vladike istočno američkog Irineja, saopštio je danas novovoizabrani Upravni Odbor te srpske svetinje na Menhetnu i zatražio da se odluka o razrešenju povuče.

Vladika Irinej u aktu nije naveo razlog razrešenja niti je oca Živojina o razrešenju unapred obavestio, ističe Upravni odbor hrama koji je teško oštećen na Vasks 2016. a čija je prva faza rekonstrukcije završena krajem leta.

"S teškim srcem dužni smo da vas obavestimo da je 16. novembra, nakon liturgije Vladika Irinej ocu Živojinu uručio pismeni akt u kome ga obavešteva da ga razrešava parohije Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku", navodi se u saopštenju upućenom parohijanima.

foto: Facebook

Vladika Irinej je, kako navodi novi Odbor akt uručio dan pre sastanka koji je zakazao za 17. novembar sa novoizabranim Upravnim Odborom i ocem Živojinom.

Odbor je bio, kako naglašavaju u obaveštenju parohijanima, primoran da uputi dopis vladiki Irineju da sastanak otkazuje sve dok odluku o razrešenju oca Živojina ne povuče.

"S obzirom da su parohija i naša crkva ugroženi, obratićemo se všim crkvenim vlastima, sa molbom da preduzmu sve korake da sveštenika, našu parohiju i hram zaštite", navodi Odbor.

Protojerej Jakovljević, koji je bio i zamenik episkopa Eparhijeistocno-američke bio je smenjen i u maju 2019. ali je vraćen na dužnost.

Protojerej je tada uputio mejl članovima parohije kojim ih informiše da je smenjen kao i da je Povereništvo hrama uputilo molbu patrijarhu Irineju kojom je zatražilo pomoć i zaštitu vezano za obnovu te svetinje izgorele u velikom požu na Vaskrs 2016. godine.

Srpska pravoslavna saborna crkva Svetog Save u Njujorku, tada je navela da je protojerej Jakovljević bio je na čelu Povereništva, "suspendovanog nakon što je odbilo da isplati izvođača radova na izgoreloj crkvi bez adekvatne dokumentacije".

Crkva na Menhtenu sazidana je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, od 1943. je u vlasništvu SPC, koja ju je otkupila od Episkopalne njujorške crkve, od istorijskog znacaja je ne samo za srpski narod i srpsku zajednicu već i za grad i državu Njujork.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja