Najnovije vesti

SUMNJIVO! ZAŠTO SE SKRIVA MITROPOLITOV AMANET? Vladika Joanikije stopirao objavljivanje Amfilohijevog testamenta!
Foto: EPA/Andrej Cukić, Dado Đilas

Poslednja želja

SUMNJIVO! ZAŠTO SE SKRIVA MITROPOLITOV AMANET? Vladika Joanikije stopirao objavljivanje Amfilohijevog testamenta!

Društvo
10:59h

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske SPC nije dao blagoslov da sadržaj poslednje volje vladike bude obznanjen. Ovakva odluka doneta iznenada

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije stopirao je objavljivanje testamenta upokojenog mitropolita Amfilohija.

Javnost u Srbiji i Crnoj Gori čekala je da Joanikije ozdravi kako bi bili dogovoreni vreme i način prezentovanja Amfilohijevog testamenta, ali je sada došlo do preokreta. Tako Joanikije nije dao blagoslov advokatu Mitropolije Daliboru Kavariću da sadržaj poslednje volje mitropolita bude obznanjen.

Neobičan sled

Prema rečima sagovornika Kurira, razlog se možda krije u samom sadržaju dokumenta. Naime, nije isključena ni mogućnost da je mitropolit imenovao svog naslednika. Štagod da je posredi, sam sled događaja je i više nego čudan. Prvo, Mitropolija je odmah pošto se mitropolit upokojio odbacila mogućnost da postoji njegov testament, da bi se početkom novembra oglasio advokat i pravnik Mitropolije Dalibor Kavarić i poručio da poseduje pomenuti dokument. Kavarić je tada najavio da će sadržaj obelodaniti po ozdravljenju vladike Joanikija, koji se donedavno lečio od koronavirusa. Čekao se sastanak njih dvojice da bi se preciziralo vreme i način prezentovanja mitropolitove poslednje volje. Dakle, uopšte se nije dovodilo u pitanje samo objavljivanje testamenta. Međutim, sada je doneta potpuno drugačija odluka.

Kavarić je poručio za Kurir da je u razgovoru s Joanikijem dobio blagoslov da se radi o mitropolitovom privatnom pismu. Na pitanje šta se desilo te smo od „čeka se Joanikije da se donese odluka kada će i na koji način testament biti prezentovan javnosti“, stigli do „reč je o mitropolitovom privatnom pismu“, Kavarić kaže: - Dakle, u razgovoru s mojim nadležnim vladikom (Joanikijem) dobio sam blagoslov da se u konkretnom radi o mitropolitovom privatnom pismenu, sa sadržinom koja nije namenjena široj javnosti. Sve ostalo je bilo moje razmišljanje koje je moralo biti verifikovano od episkopa. U konkretnom, vladika je rekao svoj stav i ja sam postupio po njegovom blagoslovu.

Ostavio pismo, ali...

Nameće se i pitanje šta je to vladika Joanikije mogao da oceni kao privatno, ako je ranije rečeno da je reč o testamentu kao zaveštanju, o tome kako je mitropolit naložio da se postupi u određenim važnim slučajevima i okolnostima bitnim za praktični život i budućnost SPC. Kavarić je ranije za Kurir rekao da je testament u potpunosti afirmativan i veoma koristan kako za budućnost države Crne Gore, tako i za jedinstvo SPC. Da je Amfilohije u testamentu ostavio amanet građanima, potvrdio je i ktitor SPC Miodrag Daka Davidović. On je naveo da je mitropolit Amfilohije ostavio pismo narodu i premijeru Zdravku Krivokapiću.

Joanikije i Davidović nisu odgovarali na pozive i poruke.

Šta je u pozadini

Možda se skriva naslednik

Verski analitičar Draško Đenović navodi da ga ne čudi ovakav razvoj situacije, štaviše, dodaje, bilo bi mu čudno da je SPC odlučila da obelodani Amfilohijev testament. - Nedostatak blagoslova znači da Crkva želi da ono što je tamo zapisano ne ide u javnost. To može da znači da je u tom pismu Amfilohije odredio svog naslednika na čelu Mitropolije - kaže on za Kurir.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: EPA, Dado Đilas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja