NASTAVLJA SE IMUNIZACIJA U SRBIJI: Danas vakcinacija korisnika staračkih domova u Nišu i Kragujevcu
Foto: Tanjug Zoran Žestić

epidemija korona virusa

NASTAVLJA SE IMUNIZACIJA U SRBIJI: Danas vakcinacija korisnika staračkih domova u Nišu i Kragujevcu

Društvo -

Vakcinacija u Srbiji protiv korona virusa nastavlja se danas u gerontološkim centrima.

Danas bi vakcinu trebalo da prime korisnici staračkih doma u Kragujevcu i Nišu.

Predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas za Tanjug da su odlučili da vakcinacija krene iz većih gradova, jer su tu najveća žarišta.

On je naveo da je juče odziv korisnika staračkih domova bio veći nego što su očekivali i da će danas ići u Niš i Kragujevac kako bi objasnio ljudima na terenu da je vakcina spas.

vakcinacija, vakcina
foto: USTANOVA GERONTOLOSKI CENTAR BEOGRAD/ SLUZBA ZA ODNOSE SA JAVNOSCU

Svi korisnici koji se vakcinišu su stariji od 65 godina i nisu preležali koronu, svi su se dobrovoljno prijavili i prolaze lekarske preglede. Ne smeju da imaju temperaturu, a ukoliko se lekari saglase da je sve u redu, primiće vakcinu. Korisnici koji imaju alergije ne mogu da se vakcinišu.

Juče je protiv korone vakcinisano 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 u Novom Sadu.

Inače, vakcinacija u Srbiji počela je juče, a prvu vakcinu kompanija Fajzer i Biontek primila je premijerka Ana Brnabić, čime je postala prvi evropski premijer koji je vakcinisan. Nakon nje, vakcinisani su i ministarka rada i članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon na Institutu Torlak.

vakcinacija, dr Darija Kisić Tepavčević, Ana Brnabić
foto: Tanjug Printscreen

Premijerka Ana Brnabić nakon vakcinacije izjavila je da vakcinacija obeležava početak kraja pandemije korona virusa u Srbiji, ali i u svetu.

- Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokazala da verujemo u nju, kao i u naše institucije - rekla je Brnabićeva i dodala da joj je čast da uradi ovako nešto za zemlju i da bude prva koja će otvoriti put za sve građane.

vakcinacija, vakcina
foto: USTANOVA GERONTOLOSKI CENTAR BEOGRAD/ SLUZBA ZA ODNOSE SA JAVNOSCU

Dr Predrag Kon nakon što je primio Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa, za Kurir je juče rekao da se oseća apsolutno dobro.

- Potpuno normalno se osećam. Ni mesto uboda nije mi oteklo, nemam nikakvu reakciju - rekao je Kon.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track