EPISKOP LUKIJAN: Odnosi Mađarske i Srbije treba da budu uzor drugima
Foto: Printscreen

Manjine su mostovi između susednih zemalja

EPISKOP LUKIJAN: Odnosi Mađarske i Srbije treba da budu uzor drugima

Društvo -

Episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan ocenio je da su odnosi Mađarske i Srbije veoma dobri i da treba da budu uzor i drugima.

"Manjine su mostovi između susednih zemalja, a mostovi treba uvek da su stabilni i u dobrom stanju, jer tada je i odnos komšijskih država bezbedan, rekao je Lukijan za budimpeštansku televiziju Varoš, govoreći o odnosima Mađarske i Srbije.

Kako je naveo, nedavna poseta ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića eparhiji predstavlja važan korak za stabilne i dobre odnose dve susedne zemlje, a od velikog značaja je i za budimsku eparhiju.

Lukijan je naveo da je i ranije bilo poseta iz Beograda Mađarskoj i Rumuniji, ali, ističe, "te delegacije nisu nikako mogle da nađu Srpsku crkvu, a to je zapravo naš narod, jer 99 odsto Srba u Rumuniji i u Mađarskoj jesu i pripadnici svoje crkve".

"Sada su, hvala Bogu, posete iz matice i Srpskoj crkvi postale deo programa zvaničnih poseta, i to ne samo da se fotografiše! Počeo je stizati i novac za obnovu naših svetinja, ali i za opstanak našeg klira koji nema toliko brojnu pastvu kao u matičnim zemljama, a potrebni su ovamošnjem narodu", istakao je Lukijan, objavljeno je na sajtu eparhije budimske.

Prema njegovim rečima, osim ministra spoljnih poslova, budimska i temišvarska eparhija u poslednje vreme bile su domaćin mnogim diplomatama, državnicima, ministrima, predstavnicima raznih verskih zajednica, ljudima iz sveta nauke i kulture, što, smatra, samo govori o njihovoj ulozi u društvu "koja je definitivno prepoznata".

Lukijan je ocenio da je Srpska pravoslavna crkva u Mađarskoj i Rumuniji "stala na svoje noge" što, kako kaže, znači i siguran kontinuitet srpskog naroda u ovim zemljama, ali je dodao da u tom pogledu ima još puno posla.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja