AŠANIN: Trend smanjenja broja pacijenata, ali i dalje postoji rizik povećanja broja
Foto: Printscreen RTS

Direktor Kliničkog centra Srbije

AŠANIN: Trend smanjenja broja pacijenata, ali i dalje postoji rizik povećanja broja

Društvo -

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže da je ta ustanova od početka godine zbrinula više od 1.700 pacijenata u kovid i nekovid sistemu.

Ističe da postoji trend smanjenja broja pacijenata, ali da to ne treba da nas zavara, jer su bolnice i dalje pune. Videćemo u narednih deset dana do dve nedelje da li ćemo imati neko povećanje i kako smo se ponašali za praznike, poručuje Ašanin.

Milika Ašanin je naveo da se "radilo puno u prošloj godini, a tako se to nastavilo i u ovoj 2021".

"Mi smo primili na bolničko lečenje oko 1.700 pacijenata, ali su nam brojevi i u drugim aspektima jako veliki, bilo je ukupno 6.600 pacijenata u ambulantnim pregledima, pruženo je ukupno 11.000 raznih zdravstvenih usluga", rekao je Ašanin.

Ukazao je da je veliko opterećenje bilo u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike gde je pregledano 1.000 pacijenata.

"Pored Infektivne klinike mi imamo još tri klinike u kovid sistemu i kovid bolnicu u Batajnici koja je u sastavu Kliničkog centra Srbije, tako da smo ukupno primili negde oko 400 kovid pacijenata", dodao je Ašanin.

Kada je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Ašanin ističe da postoji trend smanjenja broja pacijenata.

"To se odražava i u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike. Mi smo tačno pre mesec dana imali više od 400 pregledanih pacijenata, a ovih dana imamo duplo manje", rekao je Ašanin.

Upozorava da to ne treba nikako da nas zavara.

"Naše bolnice su još pune i dalje je upozorenje da se sprovode sve preventivne mere. I dalje postoji rizik povećanja broja", poručio je Ašanin.

Na pitanje očekuje li da brojevi rastu nakon praznika, Ašanin kaže da "ako smo išta naučili u toku ove epidemije to je da budemo jako oprezni sa bilo kakvim prognozama".

"Moramo sačekati kako će nam proći ovi praznici. Bili su novogodišnji, božićni praznici, videćemo u narednih deset dana do dve nedelje da li ćemo imati neko povećanje i kako smo se ponašali za praznike", rekao je Ašanin.

Naveo je da su dva prelomna trenutka borbe protiv kovida bili u martu i aprilu kada smo dobili medicinsku opremu, pre svega respiratore, kao i početak vakcinacije.

"Srećni smo što smo mi među prvima, ne samo u regionu nego i u Evropi, koji su krenuli sa vakcinacijom. Sada mi krećemo u kontranapad u borbi sa ovom epidemijom", rekao je doktor.

Istakao je da se vakcinacija u Kliničkom centru Srbija odvija prema planu.

"Ono što nas raduje da je veliki i dobar odziv zdravstvenih radnika. Mi smo za prva dva dana vakcinisali 410 zaposlenih, a danas planiramo još 310", istakao je Ašanin.

Objasnio je da prioritet imaju oni medicinski radnici koji su u najvećem riziku od zaražavanja – anesteziolozi, intenzivisti, zaposleni u službi epidemiologije, mikrobiologije, u prijemno-trijažnom delu, jedinicama intenzivnog lečenja.

Naveo je da imaju tri punkta, ali da će ići i na klinike. "Imamo svoj plan i planiramo da ukupno vakcinišemo oko 1.900 zaposlenih, a smatramo vakcinisanima one koji su primili dve doze", zaključio je Ašanin.

U ovom trenutku je u Kliničkom centru Srbije je zaraženo oko 500 zaposlenih.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track