ŠTA TREBA DA ZNATE O POČETKU NASTAVE: Jasna Janković i Dejana Milić Subić u Usijanju dana (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Kurir

počinje drugo polugodište

ŠTA TREBA DA ZNATE O POČETKU NASTAVE: Jasna Janković i Dejana Milić Subić u Usijanju dana (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Od ponedeljka počinje drugo polugodište. Nastava će biti organizovana po modelu od 1. septembra. Mnogi roditelji imaju brojne nedoumice po ovom pitanju, a nastavnici često nemaju sve odgovore.

Zato su gošće Usijanja dana od 19.30 časova na Kurir televiziji Jasna Janković, predsednica Sindikata prosvetnih radnika i Dejana Milić Subić.

- Ja sam zabrinuta jer situacija neće skoro da se reši. Vraćamo se u školu, ali se bojim da ako se ovako nastavi nećemo dugo već ćemo ponovo onlajn, kaže Janković.

- Bilo bi besmisleno da tvrdimo da kovid ne postoji, virus je oko nas ,kaže Janković. Korona će imati uticaja na znanje, a brže ćemo da usvajamo digitalne tehnologije. Učenici i nastavnici se osećaju nedovoljno motivisano i zabrinute, nemamo još nikakve opipljive informacije šta se dešava sa sistemom obrazovanja, nigde ni u svetu ni kod nas nije izvršeno istraživanje, ali rešenje uvek posotiji, kaže Subić.

Usijanje
foto: Kurir

- Nastavnicima je povećan obim posla, imamo problem i najveći teret su podenli učitelji, jer su radili dupli posao i to u učionici, dosta njih se i zarazilo. Bili su preumorni, kaže Subić.

- NIkada ranije nismo imali onlajn nastavu, u Austriji je naprimer bilo četiri dana u školi, jedan onlajn, kaže Janković.

- Ne može sve da bude sistemko rešenje, ima i privatne inicijative, vi imate nastavnike koji se odlično snalaze u digitalnom okruženju, a neki ne. Moramo malo brže da se menjamo, kovid je dramatično učenje, bilo bi bolje da smo postepeno učili, jasno je i da roditelji imaju problem sa svojom decom i onlajn nastavom,imamo jako puno nepoznatih faktora u obrazovanju sada,i sve to utiče na učenje, kaže Subić.

Usijanje
foto: Kurir

- Ljudi različito reaguju napočetak polugodišta, mnogi se boje, neki imaju pridružene bolesti, juče je kod ministra otvoreno pitanje da se nađe rešenje za kolege koji ne mogu da zbog bolesti ne dođu u školu. Treba ljudima to omogućiti, onaj ko se ne oseća sigurno, ne može da da dobro radi. Bilo bi nemoralno da sada štrajkujemo, kaže Janković.

- Trpe svi predmeti, ne samo zbog motivacije učenika, pojedini nastavnici se bune zbog programa, neki se bune da neće postići plan. Sada svi moramo da radimo zajedno, i škola i mediji i porodice, kaže Subić.

- Trebalo je da se za vakcinaciju prve stave škole, na fakultetima je uglavnom onlajn, a ko bude hteo treba da primi vakcinu, kaže Janković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track