VEOMA ZNAČAJNO ZA SVE GRAĐANE

NOVI SIMBOL BEOGRADA VIŠE OD SPOMENIKA! Marko Stojičić: Ništa slično NISMO imali već pola veka! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Na svečanoj ceremoniji povodom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu okupio se sam državni vrh Republike Srbije.

Jedna od najznačajnih ličnosti srpske istorije i rodonačelnik dinastije Nemanjića nakon osam vekova konačno je u glavnom gradu dobio spomenik kakav dolikuje jednoj takvoj ličnosti, a glavni gradski urbanista Marko Stojičić naglasio je da novi simbol prestonice nije samo spomenik, već i više od toga.

-Ništa slično nismo imali od prethodnih pola veka. Značaj spomenika je ogoroman. Ovde će deca, a i svi posetioci, na licu mesta moći da se inormišu o istoriji i značaju Stefana Nemanje za našu zemlju - kaže Marko Stojčić. U planu je da se na mestu samog spomenika nalazi i kustos, koji će voditi posetioce kroz istoriju.

- Ovo jeste specifičnost ove skulpture, da je ona istovremeno i skulptura i spomenik Stefanu Nemanji. Skulptura će imati i svog kustosa, koji će biti smešten u prostoru samog trga, gde će građani moći da budu obavešteni o svim detaljima i istorijskim podacima, a objekat stanične zgrade će biti istorijski muzej i tako da ćemo imati jednu celinu koja će biti centar informisanja o istoriji Srbije - kaže Stojičić.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja