NEOPHODNO REGULISANJE PRIMANJA

PUNA PLATA DOBRA VOLJA POSLODAVCA: Oboleli od kovida dobijaju 65 odsto zarade - KRIZA ili povod za TUŽBU? (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Vlada Srbije donela je preporuku da se svim zaposlenima koji su oboleli od kovida isplati puna plata.

Međutim, kako preporuka nije obavezujuća, mnoge privatne firme nisu isplaćivale pun iznos plate radnicima na bolovanju i izolaciji. Dok neki najavljuju tužbe, drugi opravdavaju situaciju zbog sveopšte krize, radnici ostaju nezadovoljni i nezaštićeni.

Otežavajući uslovi rada, maske, viziri i koronavirus u fabričkim pogonima i kancelarijama su samo neki od izazova s kojima se susreću radnici. Ipak, ono što najviše muči zaposlene u privatnom sektoru jeste što se isplaćuje 65% zarade obolelima od kovida, umesto pune plate po preporuci Vlade.

Regulisanje prava i obaveza na nivou kolektivnog ugovora je neophodno, međutim nemaju sve firme tu mogućnost. Ipak, sindikati predlažu da se korona virus tretira kao povreda na radu i da se uvrsti na spisak profesionalnih oboljenja.

- Neophodno regulisanje plata kolektivnim ugovorom jer se preporuke baziraju na dobroj volji poslodavaca, a radnici ostaju nezaštićeni - kaže Darko Vuković iz Saveza Samostalnih sindikata Srbije.

Isplata pune zarade zavisi i od poslovne kulture kompanije, pomoći Vlade, kao i od prihoda i ugroženost biznisa zbog pandemije. Neki sektori su višestruko ugroženiji od drugih, pa ih upravo to i sprečava da isplaćuju punu naknadu zaraženima od kovida.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track