NAJSTARIJA VOLONTERKA DANICA (83): Pomažući drugima, pomažete i sebi!
Foto: privatna arhiva

nagrada Dobročinitelj

NAJSTARIJA VOLONTERKA DANICA (83): Pomažući drugima, pomažete i sebi!

Društvo -

Pomažući drugima, pomažete i sebi. Nije mi teško, godine su samo broj i važno je kako proživljavate date godine. Cilj mi je da pošaljem poruku o solidarnosti, humanosti, velikom značaju volonterizma, ali i međugeneracijskog povezivanja. Naši stari nisu teret, već ravnopravni pripadnici društva. Zbog nagrade sam presrećna i puno mi je srce!

Ovo za Kurir kaže baka Danica Šmic (83) iz Beograda, koja neumorno već 50 godina, od kada je pristupila Crvenom krstu, bez obzira na svoje godine i preležanu koronu, pomaže drugima u svojoj mesnoj zajednici na Senjaku. Među 20 sličnih "tihih heroja", Danici će danas u 11 časova u Kombank dvorani svečano uručiti nagradu Dobročinitelj premijerka Ana Brnabić i ministarka dr Darija Kisić Tepavčević.

Danica, koja je po struci prosvetni radnik, 1970. godine priključila se Crvenom krstu i završila kurs za bolničare.

Danica Smic, najstarija volonterka, Crveni Krst
foto: Privatna Arhiva

- Dupla je radost što nagradu dobijam baš na rođendan Crvenog krsta i zato mi je još draža. Pre svega, obilazim one koji žive sami kako se ne bi osećali usamljeno i odbačeno, jer je lepa reč najdelotvorniji lek. Donosim im lekove, hranu, plaćam račune, odvodim kod lekara, a nekada ih pratim u poseti do večite kuće njihovih voljenih - kazala je Danica za Kurir i dodala da joj ništa ne pada teško u tim godinama jer je i član planinarske sekcije:

- Trudila sam se da humanost i volonterizam prenesem i na svoje dvoje dece, a kasnije i unuka, jer smatram da sve ide iz porodice, ali naravno i iz škole.

(Kurir.rs /J. Pronic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track