Najnovije vesti

VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE KOJI SU PRIMILI PRVU DOZU VAKCINE: Srpski stručnjaci odgovorili na 5 ključnih pitanja u vezi imunizacije
Foto: Shutterstock

kovid

VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE KOJI SU PRIMILI PRVU DOZU VAKCINE: Srpski stručnjaci odgovorili na 5 ključnih pitanja u vezi imunizacije

Društvo
14:43h

Gotovo pola miliona građana već je primilo vakcinu protiv korona virusa u Srbiji. Za sve njih već u danu nakon vakcinacije veoma važno pitanje je šta dalje? Kako i kada mogu da znaju da su bezbedni? Kako da provere antitela i najvažnije - koji je prvi korak?

- Dug je put od prve doze vakcine do antitela i momenta kad je postignut neki zaštitni nivo imuniteta gde se sa velikom verovatnoćom garantuje bezbednost i da nećete imati težu kliničku sliku bolesti - rekao je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo Milanko Šekler.

Proces, kako kaže Šekler, počinje onog trenutka kad je vakcina aplicirana, a ozbiljnija količina antitela proizvodi se sedmog dana od dobijanja prve doze vakcine.

- Ozbiljnija količina antitela počinje da se proizvodi, a to može i laboratorijski da se dokazuje. Nakon dve nedelje kreće da raste eksponencijalno i negde na tri nedelje dostiže neki zavidni nivo. Baš tada se, u trećoj ili četvrtoj nedelji, u zavisnosti od vakcine, dodaje druga doza kako bismo dobili isti efekat kao za prvu, samo što sada krećemo sa nivoa koji je postignut, ali on nije dovoljan da bi bio zaštita i da može da garantuje da se čovek neće inficirati - rekao je Šekler.

Posle prve doze zaštita do 50, a druge 90 odsto

Stručnjaci procenjuju da je nivo zaštite onih koji su primili samo jednu dozu negde oko 50 odsto, neretko i ispod, što zavisi od stanja organizma.

- Mlad organizam razvije veću količinu antitela generalno, dok stariji od 65 godina i s hroničnim bolestima razvijaju znatno manje. Posle prve doze treba biti oprezan i obavezno sačekati drugu dozu - upozorava prof. dr Branislav Tiodorović.

Posle druge doze vakcine, prema rečima stručnjaka, organizam će razviti antitela od minimum 60 do 90 i više odsto. Kako dalje objašnjavaju, to zavisi od stanja organizma i da li je u pitanju dobar ili oslabljen imunitet.

Kada je najbolje da proverite antitela

- Nakon što primite drugu dozu vakcine potrebno je najmanje nedelju dana, ali je poželjno da prođe 15 do 21 dan, pa tek onda da proverite nivo stečene zaštite. Najvažnije je da primite obe doze, jer koliko god da steknete antitela, dobro je, jer ćete na taj način moći da izbegnete težu kliničku sliku i odlazak u bolnicu, ako imate hroničnu bolest, a ako je u pitanju zdrav i mlad organizam, onda ćete steći izuzetno visoki nivo zaštite,koji ide preko 90 odsto - kaže Tiodorović.

Dakle, svi koji žele da imaju potvrdu da su zaštićeni od virusa, odnosno da je njihovo telo razvilo antitela, to bi trebalo da urade dve do tri nedelje nakon primanja druge doze.

Gde možete uraditi test

Serološki test na antitela može se uraditi u bilo kojoj državnoj ili privatnoj ustanovi. U državnim je cena 1.200 dinara, u privatnim zna da bude i duplo viša, ali često uopšte nije potrebno zakazivanje.

Koliko će nam vremena biti potrebno do kolektivnog imuniteta zavisi od brzine vakcinacije, ali s obzirom na to da određeni broj građana već ima stečena antitela, očekuje se da ćemo već u martu imati tačniju i preciznu sliku o tome koliko smo zaštićeni.

- Već sredinom februara imaćemo prve podatke i o broju vakcinisanih koji su primili dve doze i koji su stekli taj nivo zaštite. Na drugoj strani imamo i one koji su preležali kovid. Do kraja februara svakako ćemo imati mnogo jasniju sliku u kom pravcu idemo i koje poteze dalje treba povlačiti. Dalje, mart mesec nam daje jednu kompletnu sliku, tada će biti urađena i studija koja će nam dati nekakve smernice - kaže profesor Tiodorović.

Razmak između dve doze

Razmak između prve i druge doze kod vakcine američko-nemačkog proizvođača "Fajzer-Biontek" je 21 dan, kineskog "Sinofarma" dve do četiri nedelje, a kod ruskog "Sputnjika Ve" 28 dana.

Šta garantuje vakcina

- Vakcina ne može da vam garantuje da nećete uopšte da se razbolite već garantuje da je vaš život sada zaštićen i da ne možete da dobijete neki teži oblik i budete životno ugroženi - ističe Šekler.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...