STRUKA UPOZORAVA Dr Kon: Totalno zaključavanje ne dolazi u obzir, posledice ćemo videti posle praznika
Foto: Kurir Printscreen

STRUKA UPOZORAVA Dr Kon: Totalno zaključavanje ne dolazi u obzir, posledice ćemo videti posle praznika

Društvo -

Razmišlja se o zaoštravanju mera, videćemo koja će biti. Nema jasnih podataka da bi mogli da insistiramo na tome. Ono što može da se očekuje posle praznika jeste rast brojki, jasno je da ćemo te posledice videti kasnije - rekao je dr Kon.

Dodaje i da medicinski deo Kriznog štaba sada razmišlja o kriterijumu kada će da se pooštre mere.

Kazao je da je važno preneti informaciju da brojke rastu.

- Ako ne odlazite na mesta gde ima većeg okupljanja i takvog ponašanja gde može doći do infekcije, ako se drži distanca, nosi maska tada će rizik biti sličan kao u Beogradu ili bilo gde u Srbji - rekao je on.

O vakcinama

U Srbiji je do sada revakcinisano 126.149 osoba, ukupno je do sada dato 710.138 doza vakcine protiv virusa korona. Ukupno onih koji su primili samo prvu i onih koji su revakcinisani je 583.989.

presek stanja, 12.2.2021., korona virus
foto: Kurir Printscreen

Istakao je da pokušavamo da se vratimo, ali da nam se neprekidno vraćaju brojke novozaraženih.

- Imamo danas 1.928, nije svakog dana bilo više od 2.000, nismo je prešli. Kada to bude prosek od sedam dana to je pokazatelj da se mora razmotriti pooštravanje mera. Ali moramo da imamo neke kriterijume. Nismo imali osnova da tražimo pooštravanje, ali jesmo da ne bude popuštanja - rekao je epidemiolog.

Odgovornost svih nas

Na konstataciju da Krizni štab upozorava na opasnost od šisrenja zaraze tokom praznika, a da se danas otvara gondola na Kopaniku i pitanje da li će ako posle praznika skoči broj zaraženih, odgovornost biti na građanima, Kroznom štabu ili vladi, Kon je rekao da otvaranje gondole ne bi posebno komentarisao, a da ćemo za eventualno pogoršanje situacije svi zajedno biti odgovorni.

- Ne znam čemu služi to pitanje, apel je da se poštuju mere i na poslednjem sastanku Kriznog štaba odlučeno je da nema govora o njihovom popuštanju - rekao je Kon.

Dodao je da je pojačan inspekcijski nadzor u zimovalištima i da su to mesta pojačanog rizika za zaražavanje.

Rizična situacija

- Sada je veći rizik nego pre 10 dana i ponovo raste i tu nam je potrebna pomoć. Svima je preko glave i to razumem. Privid lažne sigurnosti u ušuškanom ambijentu povećava rizik, moramo o tome da pričamo. Istoveremeno imamo vakcinaciju i ne sme da se desi takav porast kao što je bio. Ovaj rizični period smo naglasili posle prošle sednice i taj rizik je sada - objasnio je epidemiolog.

Zaražavanje u školama i britanski soj

- Osim u Vranju gde se jasno vidi povećan broj obolevanja kod dece školskog uzrasta, te podatke za Beograd nemamo. Brojevi su oko 78 slučajeva bilo je u toku prošle nedelje u osnovnim i srednjim školama među đacima. Ne vidi se da je došlo do porasta iz jedne u drugu nedelju, u drugim zemljama jeste - kazao je Kon.

Govoreći o novom britanskom soju korone, dr Kon rekao je da je "virus sigurno prisutniji više nego što mi mislimo da jeste".

- Znamo da je taj britanski soj prisutan, ali ne možemo da znamo u kom procentu. Ovo što se dešava u Vranju verovatno znači da je prisutniji više nego što je otkriveno. Nismo u mogućnosti da radimo sekvenciranje više nego što radimo - rekao je dr Kon.

presek stanja, 12.2.2021., korona virus
foto: Kurir Printscreen

- Moramo da razmišljamo o zaoštravanju mera, ako gledamo svet i Evropu vidimo da su svi imali zatvorene škole. O tome je rano govoriti ali smo upozorenje iz Vranja ozbiljno shvatili. Sada bi bilo prerano - rekao je dr Kon. Prisutnima se obratio i pukovnik dr Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice na Karaburmi.

- Situacija je teška, neću nikoga da plašim, ali nije ovo običan grip. Ono što moram da naglasim je da u poslednjih dve nedelje ponovo raste broj pacijenata u bolnicama, to je ono što nas zabrinjava. Jesmo se školovali da budemo doktori, ali nismo se školovali da radimo ovaj posao. Moramo da se vratimo našem poslu - rekao je dr Udovičić.

Nema opuštanja

Mora da se pojača kontrola, a protivepidemijske mere moraju da se ispoštuju. Većina poštuje, a postoji deo i na koje ne utiču naši apeli, sa njima treba država da razgovara na drugačiji način - rekao je dr Udovičić.

Doktor Udovičić je istakao da je vakcinacija dovela do opuštanja i porasta broja obolelih.

- Imamo pacijente koji se posle prve doze zaraze. Kada primite prvu dozu niste zaštićeni, možete da obolite, možete da prenosite virus. Potpuno ste bezbedni kada primite obe doze i kada prođe 10 do 15 dana - objasnio je on.

presek stanja, 12.2.2021., korona virus
foto: Kurir Printscreen

Dodao je da ne smem da se dozvoli da neka bolnica po treći put pređe u kovid sistem.

- Dolazi praznik, ali upozoravam sve da budu oprezni, posebno oni koji planiraju da idu van Beograda, da vode računa, da ima nekoliko trenutaka zadovoljstva ne zagorča život - apelovao je on.

Ranije danas je prof. dr Branislav Tiodorović naveo da situaciji kada svakodnevno imamo oko 2.000 novozaraženih, kada se bolnice opet pune, a tek nam slede četiri neradna dana oko Sretenja, samo možemo razgovarati o još restriktivnijim merama.

Takođe, prvi čovek Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović rekao je danas da zabrinjava rast broja novozaraženih kao i da je primećeno da disciplina u poštovanju mera popušta.

- Poslednjih dana sve je više pacijenata obolelih od kovida i to sa težom kliničkom slikom - rekao je dr Stevanović posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktora kovid bolnica.

(Kurir.rs/ I.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track