SPOSOBNOST SRBIJE DA NABAVI CEPIVO NADAHNULA MNOGE ČLANICE EU: Čuveni Volstrit žurnal nam odao priznanje za proces vakcinacije
Foto: AP/Zhang Yuwei, Printscreen

pohvale sa svih strana

SPOSOBNOST SRBIJE DA NABAVI CEPIVO NADAHNULA MNOGE ČLANICE EU: Čuveni Volstrit žurnal nam odao priznanje za proces vakcinacije

Društvo -

Čuveni američki Volstrit žurnal naveo je danas da je uspešna upotreba kineske vakcine u Srbiji nadahnula druge evropske države da potraže pomoć od Pekinga.

- Neke evropske vlade obraćaju se Kini za vakcinu protiv kovida jer EU posrće u procesu nabavke cepiva, a proizvođači sa Zapada ometaju borbu kontinenta protiv pandemije - navodi poznati magazin u tekstu pod naslovom "Kina kovid diplomatijom širi svoj uticaj u Evropi".

Trend bi prema navodima magazina mogao da poveća uticaj Kine u Evropi, a Peking se pokazao kao pouzdan saveznik u borbi protiv koronavirusa koji je prvi put i otkriven na tlu Kine.

Evropska unija, koja kupuje vakcine u ime svojih 27 država članica, odobrila je tri injekcije razvijene u Nemačkoj, SAD i Velikoj Britaniji, ali Brisel je sporo potpisivao ugovore i odobravao cepiva, a proizvođači se i dalje muče da isporuče obećane doze.

kineska vakcina
foto: Printscreen

Nestašica je bila još veća u evropskim zemljama koje nisu članice EU.

Do sada su se uglavnom male države na marginama EU obratile Pekingu za pomoć. Ipak, kako raste frustracija glasača, mnoge članice sada razmatraju dve kineske vakcine i još jednu razvijenu u Rusiji.

Nemački ministar zdravlja Jens Spahn pozvao je EU da odobri cepivo kineske grupe Sinofarm ako se utvrdi da je bezbedno i efikasno. Austrijski kancelar Sebastian Kurc je takođe rekao da bi kineska kompanija trebalo da proizvodi svoje vakcine u toj zemlji.

U tom kontekstu ukazuje se da je Mađarska prva u EU odobrila i kupila vakcinu kineske kompanije Sinofarm, a da Češka razmatra da učini to isto.

- Srbija je prva u Evropi počela da koristi kinesku vackinu dok bi u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji trebalo da bude dostupna ovog meseca - navodi Volstrit žurnal.

Američki list naglašava da su napori Srbije da nabavi vakcine počeli u septembru kada su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić kontaktirali velike farmaceutske grupe i zapadne vlade. Vučić je pozvao kineskog predsednika Sija Đinpinga u oktobru da ga zamoli da Srbiji obezbedi dovoljne količine vakcina. Volstrit žurnal podseća i da je Vučić razgovarao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a da je Srbija potom naručila više od 200.000 doza vakcina iz Moskve koje su stigle 20. januara.

Američki list u tekstu prenosi i ocenu srpskog epidemiologa Zorana Radovanovića da proces vakcinacije u Srbiji protiče bolje nego bilo gde u Evropi.

(Kurir.rs/WSJ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track