OVOME SE NISMO NADALI: Raste broj pacijenata na intenzivnoj nezi, zdravstveni kadar se preraspoređuje
Foto: Printscreen

prof. dr Radmilo Janković

OVOME SE NISMO NADALI: Raste broj pacijenata na intenzivnoj nezi, zdravstveni kadar se preraspoređuje

Društvo -

Broj novozaraženih u Srbiji i broj pacijenata na bolničkom lečenju je na visokom nivou i to je veliki izazov za ceo zdravstveni sistem, kaže prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju KC Niš i koordinator niških kovid bolnica.

On je naveo da broj najtežih pacijenata, koji se leče u jedinicama intenzivne nege, veći nego prethodnih dana.

"To govori da je situacija komplikovanija i da nije dobra kao što smo se nadali da će biti početkom januara, kada su brojke počele da padaju što se tiče hospitalizovanih i najteže obolelih pacijenata", rekao je Janković na konferenciji za medije.

Kako kaže u poslednje dve-tri nedelje stagnira ili je u blagom porastu broj hospitalizovanih pacijenata, što je ogromno opterećenje za zdravstveni sistem, jer bolnice ne mogu da se vrate u prethodni režim rada.

"Zdrav sistem teškom mukom pokušava da se vrati u ne kovid sistem. Na današnjem sastanku ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica dogovoreno je da težište zbrinjavanja kovid pacijenata bude u kovid bolnicama Batajnica i Kruševac", naveo je Janković.

Napominje da se mora obaviti i preraspodela zdravstvenog kadra, kako bi se ojačali timovi u te dve kovid bolnice.

U kovid bolnici u Batajnici zdravstveni radnici će biti preraspoređeni iz KCS, dok će za bolnici u Kruševcu da se prekomanduju iz KC NIš.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja