DOKTOR GOJKOVIĆ: Bilo je dosta neprijatnih slika, ako ovako nastavimo moraćemo da pooštrimo mere
Foto: Printscreen

brojke i dalje rastu

DOKTOR GOJKOVIĆ: Bilo je dosta neprijatnih slika, ako ovako nastavimo moraćemo da pooštrimo mere

Društvo -

Doktor Zoran Gojković pokrajinski sekretar za zdravstvo najpre je u obraćanju saopštio poslednje podatke o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata na korona virus testirano 13.518 građana od kojih su 2.632 novozaražena.

Preminulo je 14 pacijenata. Na respiratorima širom Srbije trenutno su 152 pacijenta.

Pooštravanje mera

Dr Gojković je još jednom je uputio apel svim građanima da se mere poštuju.

- Doći ćemo u situaciju, ako ovako nastavimo, da ćemo morati da idemo u neke drastičnije mere. Moramo svi da budemo maksimalno odgovorni. Naše ponašanje je direktno proporcionalno merama, to moramo da shvatimo. Ako ih poštujemo iz ovog ćemo izaći lakše. Hrabri da je uz sve mere imamo dobru kampanju vakcinacije. Do danas je vakcinisano 1.111.000 građana, revakcinisano 694.488 ljudi i to je fantastičan rezultata - naglasio je on.

Dodao je i da ni malo nije naivna situacija u koju možemo da uđemo ako ne poštujemo mere.

krizni stab
foto: Printscreen

- Mogu da kažem ono što će reći svi, mi imamo mere koje smo predložili Vladi, te mere su usvojene i po tim merama su dužni svi da se ponašaju. Ne možemo da idemo i osuđujemo svakog pojedinačno za stvari koje su van mera. Po ko zna koji put apelujemo i molimo sve da se pridržavaju mera jer je to jedina svrsishodna borba protiv virusa - rekao je dr Gojković.

Svako ko se ne pridržava mera čini to na ličan način, ponašajući se neodgovorno kazao je on.

Naglasio je da građani treba da slušaju i veruju onome što je nauka i struka.

- Struka i nauka su za najstrože sprovođenje mera i to nije samo iz medicinskog dela Kriznog štaba već i iz političkog. Ovo će trajati još neki određeni period, moramo da se vakcinišemo da virus ne bi mogao da cirkuliše među nama.

Dodatno smanjenje kapaciteta turističkih objekata

- To će zavisiti od situacije, epidemiološke službe na terenu prate situaciju. Jedno od mogućih rešenja jesu kapaciteti turističkih centara. Videćemo kako će se to odvijati. Non-stop smo na vezi i očekujem da ćemo razgovarati o tome. Prevashodno nam je cilj da postojeće mere sprovodimo svi jer smo ubeđeni da sprovođenjem mera imamo mogućnost da ne ulazimo u sledeće restrikcije - kazao je dr Gojković.

Napomenuo je da imamo balans, ali da moramo da se pridržavamo mera jer nam u protivnom sledi ozbiljniji problem.

Kontrola objekata

- Bilo je dosta neprijatnih slika, sve inspekcije su bile na terenu i na teritoriji Srbije je za samo četiri dana izvršeno 1581 nadzor u centralnoj Srbiji. Ono što zabrinjava jeste da je najveći deo mera kršen u velikim gradovima i da smo imali dosta kršenja mera u planinskim centrima - rekao je dr Gojković.

Kako je dodao lokali su ispražnjeni i biće izrečene kazne svim odgovornim licima.

Potom se obratio i dr Radmilo Janković zamenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš

- Brojevi zaraženih i hospitalizovanih su na visokom nivou i dalje veliki izazov. VIdeli ste da brojevi najteže obolelih na respiratorima je iznad 100 i to je veće od onoga prethodnih dana, situacija je komplikovanija - rekao je dr Radmilo Janković.

krizni stab
foto: Printscreen

On je istakao da stagnira broj hospitalizovanih i pacijenata na jedinicama intenzivne nege.

- Dogovoreno je da težiste zbrinjavanja kovid pacijenata bude u Batajnici i Kruševcu - istakao je on.

Doktor Goran Stevanović upozorio je ranije danas će se zatražiti pooštravanje mera u slučaju da se epidemiloška situacija pogorša.

On je rekao da se to pre svega odnosi na skraćivanje radnog vremena ugostitelja i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata.

Kazao je i da broj novozaraženih korona virusom raste, ali da su takođe u porastu i oni pacijenti koji zahtevaju hospitalizaciju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track