ČASNA SESTRA JE BILA NAJOKRUTNIJA USTAŠKA ZVER! Barta je činila STRAVIČNE zločine nad decom, budakom je ubijala mališane (FOTO)
Foto: Pritnscreen/Youtube

DA SE NE ZABORAVI

ČASNA SESTRA JE BILA NAJOKRUTNIJA USTAŠKA ZVER! Barta je činila STRAVIČNE zločine nad decom, budakom je ubijala mališane (FOTO)

Društvo -

Film "Dara iz Jasenovca" digao je Srbiju na noge i podsetio na stravične događaje iz naše istorije, ujedno i na ustaše i njihova zlodela. Delo Predraga Gage Antonijevića zaustavio je zub prošlosti u nastojanju da pojede sećanje na monstruozne zločine.

Film je, između ostalog, osvežio sećanje na zverstva Barte Pulherije, šezdesetogodišnje časna sestra i upravnice dečjeg logora u Jastrebarskom. Ona je pred kraj rata uspela da pobegne iz zemlje. Preko časnih sestara "milosrdnica" ustaše su sistematski i na surov način, sprovodile plan "prevaspitavanja" srpske dece u ustašku mladež i svoje "janjičare".

Barta Pulherija bila je rođaka ustaškog doglavnika Mile Budaka i ostala je zapamćena po bezdušnom postupanju prema deci logorašima. Gojko Rončević, koji je kao sedmogodišnjak tri meseca bio u Jastrebarskom, ispričao je svojevremeno za Politiku da je sestra Barta pre oslobođenja logora budakom ubila dvoje dece.

"Ustaški metod ubijanja dece od 3 do 10 godina ovako je izgledao. Pitali bi: 'Deco, ko želi da vidi mamu i tatu?' ili 'Deco, ko hoće čokoladu?'. Deca bi se javljala: Ja, ja, ja, ja. Onda bi ih sve poveli do jame i udarcem čekića u glavu ubacivali u nju", ispričao je Rončević.

Ustaški logor za decu u Jastrebarskom osnovan je 12. jula 1942. po nalogu Ante Pavelića i postojao je do oktobra iste godine.

Kroz logor je prošlo je 3.336 dečaka i devojčica. Prema poznatim podacima, tamo je umrlo 768 mališana.

Lik Barte Pulherije u filmu "Dara iz Jasenovca" tumači Tatjana Kecman.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track