Najnovije vesti

ČASNA SESTRA JE BILA NAJOKRUTNIJA USTAŠKA ZVER! Barta je činila STRAVIČNE zločine nad decom, budakom je ubijala mališane (FOTO)
Foto: Pritnscreen/Youtube

DA SE NE ZABORAVI

ČASNA SESTRA JE BILA NAJOKRUTNIJA USTAŠKA ZVER! Barta je činila STRAVIČNE zločine nad decom, budakom je ubijala mališane (FOTO)

Društvo

Film "Dara iz Jasenovca" digao je Srbiju na noge i podsetio na stravične događaje iz naše istorije, ujedno i na ustaše i njihova zlodela. Delo Predraga Gage Antonijevića zaustavio je zub prošlosti u nastojanju da pojede sećanje na monstruozne zločine.

Film je, između ostalog, osvežio sećanje na zverstva Barte Pulherije, šezdesetogodišnje časna sestra i upravnice dečjeg logora u Jastrebarskom. Ona je pred kraj rata uspela da pobegne iz zemlje. Preko časnih sestara "milosrdnica" ustaše su sistematski i na surov način, sprovodile plan "prevaspitavanja" srpske dece u ustašku mladež i svoje "janjičare".

Barta Pulherija bila je rođaka ustaškog doglavnika Mile Budaka i ostala je zapamćena po bezdušnom postupanju prema deci logorašima. Gojko Rončević, koji je kao sedmogodišnjak tri meseca bio u Jastrebarskom, ispričao je svojevremeno za Politiku da je sestra Barta pre oslobođenja logora budakom ubila dvoje dece.

"Ustaški metod ubijanja dece od 3 do 10 godina ovako je izgledao. Pitali bi: 'Deco, ko želi da vidi mamu i tatu?' ili 'Deco, ko hoće čokoladu?'. Deca bi se javljala: Ja, ja, ja, ja. Onda bi ih sve poveli do jame i udarcem čekića u glavu ubacivali u nju", ispričao je Rončević.

Ustaški logor za decu u Jastrebarskom osnovan je 12. jula 1942. po nalogu Ante Pavelića i postojao je do oktobra iste godine.

Kroz logor je prošlo je 3.336 dečaka i devojčica. Prema poznatim podacima, tamo je umrlo 768 mališana.

Lik Barte Pulherije u filmu "Dara iz Jasenovca" tumači Tatjana Kecman.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...