SCENA U FILMU DARA IZ JASENOVCA OD KOJE SU SE SVI NAJEŽILI Kad se pojavila sestra Barta Pulherija mnogima je zastala KNEDLA U GRLU
Foto: Pritnscreen/Youtube

užas

SCENA U FILMU DARA IZ JASENOVCA OD KOJE SU SE SVI NAJEŽILI Kad se pojavila sestra Barta Pulherija mnogima je zastala KNEDLA U GRLU

Pop kultura -

Kandidat za Oskara, film "Dara iz Jasenovca" ganula je ljude širom regiona, a publika od prikazivanja ne prestaje da komentariše dešavanja i potresne scene u filmu.

Film prikazuje svakodnevni život u koncentracionom logoru iz ugla desetogodišnje devojčice Dare Ilić, koja je uhapšena sa starijim bratom, majkom i dvogodišnjim bratom Budom na Kozari.

U filmu su mnogi naši poznati glumci imali zapažene uloge, a oni koji su tumačili ustaške mučitelje Jasenovca listom su govorili koliko im je bilo teško da obave svoj posao.

Jednu od takvih teških uloga dobila je i Tatjana Kecman. Ona u filmu igra časnu sestru Bartu Pulheriju, glavnu upravnicu dečjeg logora u Jastrebarskom, inače rođaku ustaškog doglavnika Mile Budaka, koja je zapamćena po bezdušnom postupanju prema deci logorašima. Gojko Rončević, koji je kao sedmogodišnjak tri meseca bio u Jastrebarskom, ispričao je svojevremeno za Politiku da je sestra Barta pre oslobođenja logora budakom ubila dvoje dece.

Dara iz Jasenovca
foto: Printskrin / You Tube

Svima je, svedoči Zorka Delić, takođe jedna od preživelih, sestra Barta govorila da su banditska deca i da ih treba pobiti. Deca su bila primoravana da pozdravljaju ustaškim pokličem "Spremni!", a deca koja to ne bi uradila bila su bacana u samicu i premlaćivana. Sestre su ih tukle šibama a onda na otvorene rane sipale sirće ili slanu vodu.

Po informacijama dostupnim na internetu navodi se da je sestra Barta posle rata emigrirala u Austriju.

"Časne sestre su prevaspitavale decu. Naravno, to prevaspitavanje bilo je u ustaškom duhu. Htele su u neku ruku da stvore nove janjičare. Sirota deca su na kapama ili reverima nosila slovo "U", živela pod neverovatno teškim okolnostima. Zbog gladi, bolesti i načina vaspitanja dnevno je umiralo po nekoliko dečaka i devojčica", zabeležio je narodni heroj Nikola Vidović susret s malim logorašima prilikom oslobađanja logora 26. avgusta 1942.

Dara iz Jasenovca
foto: Pritnscreen/Youtube

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track