Najnovije vesti

REKORDAN BROJ PRIJEMA PACIJENATA U BATAJNICI Dr Ažić: Situacija veoma teška, zdravstveni sistem prenapregnut
Foto: Printscreen/RTS

otvoreni dodatni kapaciteti

REKORDAN BROJ PRIJEMA PACIJENATA U BATAJNICI Dr Ažić: Situacija veoma teška, zdravstveni sistem prenapregnut

Društvo

Danima je najviše novoobolelih u Beogradu. Sve je više i prvih pregleda u kovid ambulantama i onih na bolničkom lečenju. Porast broja pacijenata beleži i kovid bolnica u Batajnici.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da je epidemijska situacija veoma teška i da je zdravstveni sistem prenapregnut.

U bolnici u Batajnici trenutno je 470 bolesnika što je porast od 10 do 20 odsto u odnosu na pretghodnih 15 dana.

Prema rečima doktorke Adžić, juče je bilo rekordan broj prijema, 60 pacijenta je leglo u bolnicu.

U jedinicma intenzivne nege nalazi se 60 pacijenta, od kojih su 32 intubirana.

U petak je, kaže, otvorena još jedna poluintenzivna jedinica sa 40 mesta, a ono što zabrinjava što će morati da otvore i jednu intenzivnu jedinisu kapaciteta 20 kreveta.

Ukazala je da je najveći broj pacijenta između 40 i 50 godina, kao da je otprilike isti broj muškaraca i žena koji su hospitalizovani.

Mesta ima, jer se radi o jednoj ustaljenoj dinamici prijema i otusta i za ovo je zaslužan jedna veli timski rad lekara, kaže doktorka.

- Ima oko 400 mesta u drugom delu bolnice, ali za to mora da se opredeli dovoljan broj kadra, zdravstvenih radnika, što znači da ćemo sada biti primorani da iz bolnica koje nisu u kovid sistemu povlačimo anesteziologe, lekare razičitih profila specijalnosti - istakla je doktorka Adžić Vukičević.

Navodi da su veća okupljanja ljudi dovela do porasta obolevanja, kao i odlazak na najviše došlo zbog odlaska na zimovanja.

- Ti mladi su odlazili na odmore, na skijanje i oni su se vraćali zaraženi. Većina njih nije znala da su zaraženi i oni su se vraćali svojim roditeljima i prijateljima i tako su obolevali kao kontakti - objasnila je doktorka.

Ukoliko dođe do još većeg porsta obolelih, kovid bolnica u Batajnici je spremna, kaže doktorka i dodaje da očekuje pomoć matične baze Kliničkog centra Srbije, da se popune jedinice intenzivnog lečenja sa lekarima zdravstvenim radnicima, navela je doktorka Tatjana Adžić Vukičević.

(Kurir.rs/ RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...