VOZILA SAOBRAĆAJNE POLICIJE OPREMLJENA SA 2 KAMERE: Beleže prekršaje, ali i da li vlasnik automobila ima dug prema državi (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

digitalizacija

VOZILA SAOBRAĆAJNE POLICIJE OPREMLJENA SA 2 KAMERE: Beleže prekršaje, ali i da li vlasnik automobila ima dug prema državi (VIDEO)

Društvo -

Počela je potpuna digitalizacija saobraćajne policije.

U 50 patrolnih vozila ugrađane su kamere koje snimaju saobraćaj i beleže prekršaje, otkrivaju da li je vozilo registrovano ili ukradeno, ali i da li ga sudski izvršitelj potražuje jer nije plaćena rata za kredit ili postoji dug prema državi.

Za samo 10 minuta u Novom Beogradu otkrivena su dva vozila od kojih je policija zaplenila tablice. Jedan automobil nije bio registrovan 16 meseci, a za drugim je raspisana potraga izvršitelja iz Zemuna.

- U vozilu postoji čitač biometrijskih dokumenata i to se odnosi na proveru inentiteta lica, odnosno na proveru vozila - objašnjava zamenik načelnika saobraćajne policije Boban Milinković.

Provera je jednostavna. Pedeset patrolnih vozila policije opremljeno je sa dve vrste kamera. Prva snima saobraćaj i prekršaje i identifikuje registarske tablice. Druga kamera je povezana sa kompjuterom MUP-a i očitava da li je vozilo registrovano, da li je ukradeno, ali čak i da li ga sudski izvršitelji potražuju jer neko nije platio ratu za kredit ili lizing ili ima neko dugovanje prema državi.

Ovakav nadzor moguć je i bez zaustavljanja, a na kućnu adresu vlasnika vozila šalje se prijava.

- Kamere u sistemu video-nadzora mogu dokumentovati niz saobraćajnih prekršaja. Dokumentuju i to da li je vlasnicima vozila istekla registracija i u narednom periodu vlasnicima tih vozila biće poslato nekoliko hiljada prekršajnih poziva zbog dokumentovanih saobraćanih prekršaja -vdodaje Milinković.

Patrole su raspoređene na svim regionalnim i magistralnim putevima.

Sledeći korak, kako kažu u MUP-u, jesu kamere koje automatski šalju prijavu kroz digitalni sistem, a kompatibilne su sa kamerama za merenje brzine u dnevnim i noćnim uslovima.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track