KORONA NE DA MIRA NI KAD JE VIŠE NEMATE: Raste broj pacijenata s oštećenim plućima i aritmijama od kovida
Foto: Profimedia

Nova kategorija bolesnika

KORONA NE DA MIRA NI KAD JE VIŠE NEMATE: Raste broj pacijenata s oštećenim plućima i aritmijama od kovida

Društvo -

Nova kategorija bolesnika - pacijenti koji su preležali kovid pre nekoliko meseci, a sada leče posledice korone zabeležena je širom Srbije. Bol u grudima, aritmije, oštećena pluća "suvenir" su na korona dane i zbog toga brojni pacijenti postaju oni s hroničnim bolestima i tegobama. Doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, koja je pre dve nedelje izašla iz kovid sistema, u intervjuu za Kurir istakla je da im sada dolazi nova kategorija pacijenata, oni koji su imali kovid, a leče se od posledica korone, pa imaju oštećenja na plućima, bol u grudima, kardiovaskularne komplikacije.

Prof. dr Ilija Andrijević, Ilija Andrijević
foto: Zorana Jevtić

Da je tako, potvrđuje i prof. dr Ilija Andrijević, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine (IPBV) u Sremskoj Kamenici, koji ima i deo za kovid pacijente, ali i radi regularno.

On ističe za Kurir da je znatan broj pacijenata koji im se javljaju na pregled čine upravo bolesnici koji su preležali kovid infekciju. - Kod tih bolesnika i dalje postoje opšta slabost i malaksalost, umor, osećaj nedostatka vazduha i lakog i brzog zamaranja.

Navode i pojave aritmija, drugih srčanih tegoba i nesanice. Naravno, reč je o simptomima koji su hronična posledica kovid infekcije, a koja se manifestuje na više organa i organskih sistema - navodi prof. Andrijević. Pacijenti kod kojih dominiraju respiratorni problemi, kako ističe prof. Andrijević, podvrgnuti su posebnoj dijagnostičkoj proceduri koja podrazumeva radiološko i funkcionalno ispitivanje plućne funkcije.

- Uradi im se tzv. HRCT (pregled visokorezolutnim skenerom), a obično se kod ovih bolesnika registruju nepotpuno i neadekvatno sanirane inflamatorne (zapaljenske) promene plućnog parenhima i intersticijuma. Kod nekih, nažalost, sa formiranjem definitivnih ožiljnih - fibroznih promena - objašnjava prof. Andrijević i dodaje da je neophodno uraditi i tzv. difuzijski kapacitet pluća za ugljen-monoksid, odnosno test koji nam pokazuje da li je razmena gasova (kiseonika i ugljen-dioksida) na nivou alveolo-kapilarne membrane poremećena ili očuvana.

Takođe, neophodno je uraditi i ehokardiografski pregled srca i tzv. šestominutni test hoda, kojim se procenjuje očuvanost respiratornog sistema. Prof. Andrijević ističe da je ovakvih pacijenta sve više, ali i da je IPBV spreman zahvaljujući, pre svega, strategiji ulaganja u zdravstveni sistem pokrajinske vlade i pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track