DA LI ĆE NAM TREBATI KOVID PASOŠI ZA GRČKU: Elektronska aplikacija biće najbolji dokaz da ste zdravi!
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

MILOŠ JOVOVIĆ O PREDSTOJEĆOJ SEZONI

DA LI ĆE NAM TREBATI KOVID PASOŠI ZA GRČKU: Elektronska aplikacija biće najbolji dokaz da ste zdravi!

Društvo -

Za odlazak na letovanje u Grčku, na Kipar i u ostale evropske zemlje, možda će biti neophodan kovid pasoš odnosno elektronska aplikacija koja će sadržati podatke o vakcinaciji ili PCR testu. Međutim, direktor agencije "Travelland" Miloš Jovović smatra da u svemu tome ima i naše krivice...

"Kipar i Grčka su usko povezani, a na Kipru je prošle godine bilo naših državljana sa lažnim PCR testovima. U Grčkoj je takođe bilo naših državljana sa temperaturom, nisu oni blesavi. Kod nas je bilo mnogo obolelih u junu i julu, a kod njih u septembru, pa je očigledno da su virus 'uvezli' od nas. Zato su nam posle radili duple testove jer su zbog nekolicine neodgovornih Srba izgubili poverenje, a ne zato što imamo antireklamu da nas neko maltretira", kaže Jovović.

Naš ambasador na Kipru Marko Blagojević potvrdio je da se prošlog leta dogodilo nekoliko ulazaka iz naše zemlje sa negativnim testom, koji su nakon ponovljenog testiranja pokazali da su osobe koje su doputovale zaražene, pozitivne na virus.

On je takođe rekao da o režimu ulaska u vezi sa potvrdama - pasošima o vakcinaciji konačan stav Republike Kipar još nije donet.

"Svakako, izvesno je da će od 1. aprila putnicima koji dolaze iz Srbije biti omogućen ulazak na Kipar uz negativan test", rekao je.

Miloš Jovović
Miloš Jovović foto: Privatna arhiva

Kako se nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima, u Grčkoj su fascinirani Srbijom i time kako ide vakcinacija, ali odluka o ulasku u tu zemlju zavisi i od toga kakva situacija bude kod njih jer se Grci slabo vakcinišu. Zemlja Olimpijskih igara, maslina i bogova zavisi i od Evrope, ali je izvesno da će biti neophodna ili vakcina ili PCR test.

Malo je verovatno da će granice sa Grčkom biti otvorene pre Uskrsa, za 8. mart sigurno ne, rekao je izvor iz diplomatskih krugova dobro upoznat sa situacijom.

Jovović smatra da više neće biti dovoljna papirna potvrda već elektronska aplikacija Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) da se uđe u neku od zemalja članica EU jer je to najverodostojniji dokaz da je neko vakcinisan ili testiran, bez mogućnosti falsifikovanja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track