tehničar štampe ili tehničar operativne forenzike

NOVINE U ŠKOLAMA OD 1. SEPTEMBRA: U okviru dualnog obrazovanja kreirana 52 nova profila (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Od jeseni najavljeni su novi smerovi u srednjim školama. Stolar, obućar, tehničar oblikovanja nameštaja, samo su neka od zanimanja za koja će se učenici školovati u novoj školskoj godini.

Ukupno je kreirano 52 profila zanimanja, za koje struka kaže da su u skladu sa potrebama poslodavaca i tržišta rada. U planu je dualnim sistemu obrazovanjem od 1. septembra bude obuhvaćeno 3300 učenika, a novi smerovi, poput trgovinskog tehničara, tehničara štampe ili tehničara operativne forenzike, biće ponuđeni svim školama.

Zorica Đoković, direktorka Srednje škole Drvoart kaže da je zainteresovanost đaka nekad izrazito mala, toliko da ne može da se formira odeljenje.

"Onda su svi nezadovoljni. Privrednici zato što su se angažovali oko toga, a neretko oni su ljuti čak i na škole što su ih uvukle u sve to, a na kraju su ostali bez đaka koji će doći kod njih na nastavu za rad", navodi ona.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da ovi programi pomažu firmama u kreiranju idealnog kadra, ali i učenicima da se što pre steknu praktična znanja.

Trenutno najviše se traže zavarivači, operateri na CNC mašinama, knjigovođe, kuvari i medicinske sestre i negovateljice.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track