OBELEŽAVANJA DANA BORBE PROTIV RAKA DOJKE BIĆE NA KALEMEGDANU: Puštaće se baloni u nebo, cilj edukovanje javnosti
Foto: Profimedia

nacionalni dan borbe protiv raka dojke

OBELEŽAVANJA DANA BORBE PROTIV RAKA DOJKE BIĆE NA KALEMEGDANU: Puštaće se baloni u nebo, cilj edukovanje javnosti

Društvo -

U susret obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno" će u petak, 19. marta, u 10 sati, na Kalemegdanu kod Pobednika, puštati balone u nebo.

Cilj ove akcije je edukovanje javnosti o raku dojke i značaju preventivnih pregleda uz slogan "Biramo pobedu", ističe se u saopštenju Udruženja koje podseća da je Srbija i dalje u vrhu evropskih zemalja po broju obolelih od raka dojke i da je zato neophodno stalno podsećati žene da je rano otkrivanje i pravovremeno lečenje od velikog značaja za njihov život.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je u Srbiji registrovano 4.304 novoobolelih i 1.693 umrlih od raka dojke.

- Ukoliko se na vreme otkrije i leči, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva - apeluju na sve žene članice Udruženja "Budimo zajedno" ističući značaj odaziva na skrining.

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno" ima 210 članica, a njihov cilj je da pruže informacije, psihološku i iskustvenu podršku obolelim i lečenim od raka dojke, ukazuju na potrebu da se o trošku RFZO uvede mogućnost dobijanja rukavice i rukava za žene koje su kao posledicu raka dojke dobile limfedem ruke I podržavaju napore Ministarstva zdravlja u uvođenju inovativnih lekova na pozitivnu listu.

Zbog pandemije kovida-19 aktivnosti ovog Udruženja su sada svedene na minimum.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track