01:24

Genetičarka odagnala sumnje koje muče sve trudnice

EMISIJA PULS SRBIJE

GENETIČARKA MILICA FILIPOVIĆ U PULSU SRBIJE: Trudnice teže obolevaju od korona virusa i nemaju težu kliničku sliku

Društvo -

Genetski poremećaji nastaju onda kada određeni problem u hromozomima ili genima izazove fizičke abnormalnosti ili bolesti.

O otkrivanju genetskih poremećaja, tačnije koja dijagnostička procedura je potrebna da bi se oni rano otkrili, u Pulsu Srbije govori genetičarka Milica Filipović.

- Mnogo češće oboljevaju muška deca zbog genetske predispozicije, jer devojčice imaju 2x hromozoma - navela je Filipović.

Puls Srbije, Milica Filipović
foto: Kurir

Prenatalni testovi

- Oni nisu pomoć, oni zapravo prave problem. Prenatalni testovi nisu dijagnostički testovi - navela je genetičarka.

Trudnice u Srbiji sve više posežu ka neinvazivnim prenatalnim testovima, ali moramo da znamo kojim trudnicama su oni namenjeni, pojasnila je Marija. Ukoliko se uspostavi dijagnoza u porodici da imaju nekih genetskih problema, savetuje im se da sačekaju pa onda da krenu sa započinjanjem sledeće trudnoće. Tačnije, trebalo bi prvo izlečiti, a zatim krenuti u sledeće planiranje.

Da li korona virus može da izazove neki poremećaj?

- Trudnice teže obolevanju i nemaju težu kliničku sliku, ne prenose se sa majke na plod. Virusna infekcija kao i svaka može da izazove prevremeni porođaj, a on sa sobom neke genetske poremećaje ali to se ređe dešava - navela je sagovornica.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track