Najnovije vesti

VAŽNA VEST AKO UBUDUĆE PLANIRATE DA PUTUJETE U EU! Trenutno na stolu 2 mogućnosti da građani Srbije dobiju neophodni sertifikat
Foto: Profimedia

kovid

VAŽNA VEST AKO UBUDUĆE PLANIRATE DA PUTUJETE U EU! Trenutno na stolu 2 mogućnosti da građani Srbije dobiju neophodni sertifikat

Društvo

Za građane Srbije postojaće dva načina da dođu do sertifikata za putovanje u EU.

U Evropskoj komisiji kažu da će građani Srbije moći da dobiju i evropski zeleni sertifikat na osnovu domaćeg dokaza o vakcinaciji, ali da zemlje članice EU tek treba da utvrde kako će izdavati te sertifikate građanima trećih zemalja.

Drugi način je da EU prizna direktno srpske sertifikate o vakcinaciji ako budu usklađeni sa evropskim sistemom provere informacija.

- Radimo na tome da ovaj sistem proširimo na građane trećih zemalja koji dolaze kao turisti u Šengen zonu ili imaju ovde boravište - istakao je evropski komesar za pravdu Didije Rejnders.

U EK se nadaju da će putovanje biti lakše uz dokument koji će biti dokaz o vakcinaciji, stečenom imunitetu nakon oporavka od bolesti, ili negativnom testu na koronavirus.

- Namera nam je da ovim sertifikatom pomognemo zemljama članicama da vrate mogućnost slobodnog kretanja na bezbedan, odgovoran i kredibilan način - kaže predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Prema predlogu, zemlje članice će biti obavezne da prihvataju sertifikat o vakcinaciji nekom od vakcina odobrenih u EU, ali će imati mogućnost da olakšaju putovanje i na osnovu potvrda o vakcinama koje nisu registrovane na evropskom tržištu, kao što su "Sinofarm" i "Sputnjik V".

Predsednica Evropske komisija zapretila je da će EU zabraniti izvoz vakcina u zemlje koje odbijaju da dele sopstvenu proizvodnju - najava jasno usmerena na Veliku Britaniju.

- Izvoz vakcina mora da ide u oba smera i bude proporcionalan i upotrebićemo svako sredstvo da to obezbedimo - poručila je Ursula fon der Lajen.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track