PRVI PACIJENTI U SRBIJI PRIMILI LEK PROTIV KORONA VIRUSA! Dr Stokić: Trajanje terapije je oko sat vremena, posle se vraćaju kući
Foto: Printscreen

klinički centar vojvodine

PRVI PACIJENTI U SRBIJI PRIMILI LEK PROTIV KORONA VIRUSA! Dr Stokić: Trajanje terapije je oko sat vremena, posle se vraćaju kući

Društvo -

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primili su novi lek protiv kovid-19 Bamlanivimab, koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresije bolesti iz blage u tešku kličku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić.

- Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovid- 19 virusne infekcije i sprečava se razvoj scenarija teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, a imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća - navela je Stokićeva.

Dodala je da se ovaj lek daje pacijentima nakon odluke konzilijuma lekara, a sam tok, odnosno trajanje terapije traje oko sat vremena, posle čega se pacijenti vraćaju u kućnu izolaciju.

Pacijenti koji su primili terapiju kažu da su sigurni u lek i očekuju sve najbolje. Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, nakon čega se pacijent vraća na kućno lečenje.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track