PROF. DR ŽARKO RANKOVIĆ ZA KURIR: Treba revakcinisane pustiti u sve objekte bez maski, ali mora postojati fizička distanca!
Foto: Tanjug Dimitrije Nikolić

stiimulacije za one koji su primili drugu dozu

PROF. DR ŽARKO RANKOVIĆ ZA KURIR: Treba revakcinisane pustiti u sve objekte bez maski, ali mora postojati fizička distanca!

Društvo -

U Srbiji bi trebalo da se primeni model koji važi i u Izraelu, odnosno da se ljudima, koji imaju dokaze da su vakcinisani, dozvoli da idu u kafiće, restorane, bioskope, koncerte, sporstke događaje, kaže za Kurir infektolog prof. dr Žarko Ranković.

- Oni bi morali da imaju neki dokaz o vakcinaciji, bilo na papiru bilo QR kod na telefonu. Naravno u svim objektima i na svim događajima bi trebalo obezbediti fizičku distancu, a popunjenost kapaciteta bi morala biti manja - na primer za trećinu. Tako bi, ako je kapacitet stadiona 20.000 mesta, bilo popunjeno od 5.000 do 7.000 mesta. U salama, na koncertima i pozorišnim predstavama, bi trebalo da bude smanjen broj sedišta, odnosno da svako drugo bude prazno. Ako bi se ovo poštovalo, ne vidim potrebu da vakcinisani na ovim događajima nose masku - kaže Ranković.

On smatra da je ovo dobar način da se stimulišu građani da se vakcinišu, posebno mladi ljudi, koji prave kućne žurke, igraju kolo na Adi i ponašaju se kao da korona ne postoji.

- Ako svi imamo mogućnost da se vakcinišemo, onda to ne može biti diskriminacija. Oni koji neće da se vakcinišu predstavljaju opasnost za širenje zaraze, te samim tim moraju i snositi neke konsekvence.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track