Na jesen Srbija ostaje bez struje

Suša preti Elektroprivredi

Na jesen Srbija ostaje bez struje

Društvo -
Zbog slabih padavina, proizvodnja u HE prepolovljena u regionu. Rumuni prekinuli izvoz, a Albanija povećala uvoz

BEOGRAD - Suša uzima danak.Srbiji, a i celom Balkanu, na jesen i zimu zbog suše prete problemi u snabdevanju električnom energijom. Proizvodnja u hidroelektranama (HE) je prepolovljena, Rumunija je prekinula izvoz, a Albanija je odlučila da poveća uvoz i tako sačuva akumulacije.Renomirana kuća „Plats“, koja pruža globalne informacije o energiji, energentima, metalima i referentnim cenama, u svojoj najnovijoj analizi ocenila je da se jugoistočna Evropa suočava s novom krizom u snabdevanju, koja je rezultat dvogodišnje suše.- Letnji porast potrošnje trenutno se pokriva uvozom iz pravca Slovenije, Mađarske i Bugarske. Ipak, ukoliko se suše nastave, sve je izvesnije da će se, usled niskog vodostaja reka i akumulacija, region na jesen i zimu suočiti sa ozbiljnim problemima - ocenio je „Plats“.Rumunska „Hidroelektrika“, jedan od najvećih regionalnih izvoznika, usled niskog vodostaja u akumulacijama, pozvala se na višu silu i otkazala ugovoren izvoz. Sredinom jula Elektroprivreda BiH, takođe veliki izvoznik, saopštila je da je proizvodnja iz HE u ovoj godini niža za 42 odsto. A u Albaniji je ČEZ potvrdio da je skoro učetvorostručio uvoz kako bi sačuvao akumulacije za zimu.Trgovci, kako prenosi „Plats“, ukazuju da će struja poskupeti, što će dodatno opteretiti državne elektroprivrede koje moraju da je uvoze.- Ovo leto je u pogledu padavina nešto gore od leta 2011, ako se zna da su vodostaji već bili na niskom nivou. Normalno snabdevanje zavisiće isključivo od velikih termoelektrana u regionu, a čak tri bloka TE EPS snage 1.200 megavata zbog remonta neće raditi do kraja oktobra, početka novembra - objašnjava za Kurir trgovac strujom.

EPS: Biće problema!U EPS potvrđuju da situacija nije ružičasta jer je suša ekstremna. Akumulacije su 25 odsto ispod plana, a HE su proizvele 15 odsto manje struje od planiranog. I energetika će, dodaju, stradati kao agrar, a samo kiše mogu da popune akumulacije.- Istina je da su TE u remontu do novembra, tako da ćemo morati da pokrenemo elektrane na gas, čija je proizvodnja skupa. Planiran je uvoz od kraja septembra i zasad nema najava da će početi ranije. Struje će biti, uvozićemo je, ali pitanje je koliko će nas to koštati jer će cene biti visoke - objašnjavaju u EPS.

Kritična proizvodnja struje u HE♦ Akumulacije hidroelektrana trenutno su 25 odsto ispod plana♦ Hidroelektrane su proizvele 15 odsto ispod plana♦ Termoelektrane u remontu do novembra*Podaci EPS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track