PRVI SMO U EVROPI PO BROJU REVAKCINISANIH! DR BEKIĆ ZA KURIR: Država je uradila sve, sada je odgovornost i na građanima
Foto: Tamara Trajković

imunizacija

PRVI SMO U EVROPI PO BROJU REVAKCINISANIH! DR BEKIĆ ZA KURIR: Država je uradila sve, sada je odgovornost i na građanima

Društvo -

Dr sci. med Zoran Bekić, direktor vakcinalnog punkta Beogradskog sajma kaže za Kurir da je do ponedeljka vakcinisano 25 odsto punoletnih građana, a revakcinisano skoro 20 odsto. Po broju rekavkcinisanih smo, kako kaže, prvi u Evropi.

- Država je obezbedila dovoljnu količinu vakcina, više od 400 punktova za vakcinaciju širom zemlje, punktove za masovnu vakcinaciju, sistem zakazivanja preko euprave koji omogućava da se proces vakcinacije obavi bez čekanja i gužve. Naši građani su u mogućnosti da izaberu vakicne, a od utorka su otvoreni i punktovi za slobodnu vakcinaciju. Do sada smo imali dovoljnu količinu vakcina, pa čak i pomagali zemljama u regionu - kaže dr Bekić.

Povodom istraživanja Blumberga, koji je proračunao da će našoj zemlji, sa ovakvim tempom vakcinacije, biti potrebno samo pet meseci da vakciniše 75 odsto građana, dr Bekić kaže da se možemo nadati da to bude i brže.

- Verujem da ćemo i ubuduće imati dovoljnu količinu vakcina za naše građane, da ćemo nastaviti sa masovnom imunizacijom i da ćemo sa vakcinacijom završiti i brže od pet meseci. Država je učinila sve što je do nje, a sada je odgovornost i na građanima da se prijave i vakcinišu, jer samo tako možemo zaustaviti epidemiju - zaključuje on.

Inače, Koliko se dobro Srbija snašla u globalnoj trci za vakcine da bi spasla živote ljudi, pokazuju podaci Blumberga prema kojima će Norveškoj, gde je stopa vakcinacije 14.598 doza dnevno, biti potrebno čak 16 meseci da vakciniše 75 odsto građana, Nemačkoj i Španiji, ukoliko ne ubrzaju tempo, biće potrebno godinu dana, Italiji 11 meseci... Evropskoj uniji će, generalno gledajući, biti potrebno godinu dana da vakiciše taj procenat stanovnika, a Severnoj Makedoniji čak više od 10 godina.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track