Najnovije vesti

ČUVENI DOKTOR MILORAD PREMINUO OD POSLEDICA KORONE: Njegovi pronalasci iz oblasti ortopedske hirurgije spasli su mnoge
Foto: Printscreen YouTube

veliki gubitak

ČUVENI DOKTOR MILORAD PREMINUO OD POSLEDICA KORONE: Njegovi pronalasci iz oblasti ortopedske hirurgije spasli su mnoge

Društvo
11:35h

Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Niš saopštila je da je od posledica kovida-19 juče preminuo prof. dr Milorad Mitković (71), poznati niški akademik, ortopedski hirurg UKC Niš u penziji i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu niškog Univerziteta.

- Pokojni prof. dr Milorad Mitković bio je redovni član SANU na šta smo, kao njegove kolege, bili naročito ponosni. Čitav svoj radni vek proveo je radeći u našoj zdravstvenoj ustanovi i svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio je neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata - piše u saopštenju.

Mitković je rukovodio mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu nadaleko je bio poznat po svojim patentima.

- Njegov pronalazak, sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta. Od ostalih pronalazaka široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti - piše u saopštenju.

Bio je autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

- Smrt prof. dr Miroslava Mitkovića veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka. Uprava UKC Niš izražava duboko i iskreno saučešće porodici i najbližima - piše u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...