00:00

Premijerka Brnabić o procedurama za izmenu Ustava Srbije

konsultacije

PREMIJERKA ANA: Posle sastanka sa Dačićem i ministarkom pravde u Skupštini! Za 10 dana procedura za izmenu Ustava

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić jutros je bila na važnom sastanku u Skupštini Srbije gde je održala konsultacije s predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović na temu ustavnih amandmana.

Premijerka se danas u 14 sati obratila javnosti na tu temu podsetivši da je vlada prošle godine u decembru predala inicijativu za promenu Ustava i taj predlog upućen je Skupštini. Reč je o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, dodala je premijerka, rekavši da je važno da taj proces bude što inkluzivniji jer je reč o vladavini prava. Pitanje je izuzetno važno pa u proces treba da se uključi što veći deo društva.

- Izmene na polju parničnog postupka treba da smanje broj predmeta i ubrzaju proces suđenja kako bi sudstvo bilo što efikasnije a građani dobili odluke u razumnom roku - rekla je premijerka dodavši da su neki sudovi preopterećeni brojem predmeta.

Maja Popović, Maja Popovic
foto: Tanjug Printscreen

Premijerka je govorila i da je pred Srbijom ambiciozan IT projekat u oblasti pravosuđa, čiji je rok za primenu 3 godine. Reč je o e-sistemu koji nemaju ni članice EU.

Naime, na konsultacijama premijerke Ane Brnabić sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović odlučeno je da se pokrene skupštinska procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, saznaje Tanjug. Tim povodom je dogovoreno da bi za desetak dana trebalo da se održi sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će biti predstavnici pregledača ustavnih amandmana iz Ministarstva pravde i Vlade Srbije.

Nacrt izmena Zakona o parničnom postupku do kraja aprila

Ministarstvo pravde će do kraja aprila završtiti rad na Nacrtu izmana i dopuna Zakona o parničnom postupku (ZPP), naon čega će otpočeti javna rasprva, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

"Izmene i dopune ZPP-a na kojima je rad u toku, treba da ubrzaju suđenja i donekle smanje broj predmeta, da rad sudova i sudija učine efikasnijim, kao i svih zaposlenih koji rade na tim predmetima, kako bi građani u razuimnom roku mogli da dobiju svoje sudske odluke", precizirala je Brnabić na konferenciji za medije u Vladi Srbije. Nakon javne rasprave, kako je rekla vlada će podneti predlog Skupštini za izmenu ovog važnog zakona, koje će umnogme doprineti tome da imamo efikasnije sudstvo.

Tema današnjih konsultacija bila je i javna rasprava koja će se voditi u parlamentu u koju će se uključiti šira javnost, uz aktivnu ulogu Vlade i Skupštine. Odborom za ustavna pitanja i zakonodavstvo presedava Jelena Žarić Kovačević.

00:00

Premijerka Brnabić o procedurama za izmenu Ustava Srbije

Danas u 14 sati premijerka Brnabić saopštiće detalje pomenih konsusltacija.

Po izlasku iz Skupštine, premijerka se, javlja Tanjug, zadržala u kratkom razgovoru sa frilenserima koji protestuju ispred parlamenta. Poseta Brnabić njije bila zvanično najavljena, a ranije je iz kabineta premijerke je najavljeno da će se ona danas obratiti medijima u vezi za ustavnim amandmanima, a nakon konsultacija sa Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović. Skupština danas inače nastavlja rad izborom o Predlogu odluke o izboru predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track