I MUSLIMANSKA TAJNA SLUŽBA POTVRDILA DA JE NASER ORIĆ ZLOČINAC I KRIMINALAC: Kriv za ubistva i šverc humanitarne pomoći
Foto: Profimedia

okarakterisalI GA

I MUSLIMANSKA TAJNA SLUŽBA POTVRDILA DA JE NASER ORIĆ ZLOČINAC I KRIMINALAC: Kriv za ubistva i šverc humanitarne pomoći

Društvo -

U depešama su ga vodili kao A-101 i navode daje ukrao 28 kg zlata iz fabrike u Srebrenici i da je preprodavao hranu dok su ljudi gladovali

Depeše bivše muslimanske obaveštajne službe AID, koje su u posedu ATV, pokazuju da je bivši komandant tzv. Armije BiH Naser Orić, u depeši označen kao A-101, smatran odgovornim za šverc, prostituciju i ubistva na području Srebrenice.

Da ga razotkriju, bila je namera i pred Orićevo gostovanje na tadašnjoj TV Tuzla početkom 1996. godine. Obaveštajna služba imala je spremna pitanja za telefonsko uključenje.

- Kada će A-101 ARBiH vratiti 28 kg zlata otuđenih početkom (tzv.) agresije iz fabrike „14. mart“ u Srebrenici? Poznato je da je A-101 držao kontrolu nad svim logističkim bazama, i zašto nije sprečio zloupotrebe u raspodeli humanitarne pomoći koja se umesto podele gladnom narodu prodavala na pijaci u Srebrenici? Zašto je A-101 izdao odobrenja pojedinim licima da u svako doba uzimaju hranu iz magacina, dok su ostali stanovnici Srebrenice gladovali? - navodi se u depeši AID, a prenosi ATV.

Kako su onda za humanitarnu katastrofu u Srebrenici bili odgovorni Srbi, pitaju se u Republici Srpskoj. Ta kvalifikacija često se viđala i u optužnicama protiv pripadnika Vojske Republike Srpske.

- Što zaista, s druge strane, potvrđuje da je Orić i njegova, mogu slobodno reći, banda koja je harala Srebrenicom i ubijala i Srbe, a takođe i određene Bošnjake koji nisu bili lojalni toj kriminalnoj strukturi, u stvari i vršila raspodelu, odnosno kasnije prodavala humanitarnu pomoć svom stanovništvu. A što se kasnije stavlja na teret Srbima - rekao je Milorad Kojić iz Centra za istraživanje rata.

Depeše pokazuju i da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona, jer je velikom količinom oružja gospodario, upravo, Naser Orić.

- Poznato je da je A-101 izdavao naređenja u vreme pada Srebrenice i kako se, s obzirom na veliku količinu naoružanja, Srebrenica nije mogla odbraniti kada A-101 zna šta je imao u magacinima i za koga je A-101 čuvao ili preprodavao? - piše u depeši AID. R. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track