Najnovije vesti

OD DANAS PONOVO RADE TRŽNI CENTRI: Ova pravila MORAJU se poštovati, a na kupce će motriti korona redari
Foto: Tamara Trajković

popuštanje mera

OD DANAS PONOVO RADE TRŽNI CENTRI: Ova pravila MORAJU se poštovati, a na kupce će motriti korona redari

Društvo
07:21h

Gradski štab za vanredne situacije Grada Beograda doneo je naredbu da počev od 12. aprila, u radnom vremenu svakog dana od šest do 22 časa, mogu raditi zatvoreni ili otvoreni trgovinski centri i slični objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo.

Naredba isključuje ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, a koji se nalaze u sklopu tih objekata i u kojima se vrši usluživanje hrane i pića sedećih gostiju. U tim objektima dozvoljena je samo šalterska prodaja.

Upravljač objekta dužan je da obezbedi da se ispred šaltera za prodaju hrane i pića ne okuplja veći broj lica, da između lica koja čekaju na kupovinu hrane i pića postoji razmak od najmanje dva metra u svim pravcima, kao i da su vidno obeleženi linija kretanja do i od šaltera.

Beograd, mere, poštovanje mera, korona virus, tržni centar, korona live
foto: Zorana Jevtić

Na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske, a ako objekat ima više ulaza i izlaza, moraju se odrediti i vidljivo obeležiti koji su ulazna, a koji izlazna vrata.

U objektu moraju biti određene i vidljivo obeležene linije kretanja na taj način da se onemogući boravak ili okupljanje većeg broja lica na jednom mestu, kao i bezbedni pravci kretanja od ulaza do izlaza.

Na ulazu u objekat moraju se koristiti dezobarijere, fizička distanca između korisnika mora da bude najmanje dva metra, zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, a naročito tokom kontakta sa korisnicima, zajedničke prostorije i predmeti koje koriste korisnici (toaleti, rukohvati na stepenicama, liftovi i slično) moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati rastvorom na bazi 70 odsto alkohola. Mora biti određeno lice koje je odgovorno za poštovanje mera nošenja lične zaštitne maske (korona redar), a ukoliko objekat ima više ulaza i izlaza, ima više spratova i površine je veće od 500 kvadratnih metara korisne površine, upravljač centra je dužan da odredi više lica za korona redare, tako da se na svakom ulazu, odnosno izlazu i na svakih 250 kvadratnih metara nalazi po jedan korona redar.

On mora nositi vidljivu oznaku da je korona redar i dužan je da upozori korisnike na obavezu nošenja maske prilikom ulaska u objekat i prilikom kretanja u objektu sve vreme boravka. Ako korona redar primeti da neko lice ne nosi masku, bez odlaganja će obavestiti to lice da napusti objekat sa upozorenjem da takvo ponašanje predstavlja prekršaj, a ukoliko to lice odbije da napusti objekat, bez odlaganja će o tome obavestiti nadležne inspekcijske službe. Sve ove naredbe odnose se i na pravno lice i preduzetnika koji prodaje robu, odnosno pruža usluge u objektu.

Tokom navedenog radnog vremena u svim objektima u kojima je dozvoljen rad, pravno lice ili preduzetnik mora obezbediti da rastojanje između svih prisutnih lica bude takvo da na svakih devet kvadratnih metara može boraviti samo jedno lice, osim za teretane, spa i fitnes centre gde ova distanca mora biti 16 metara kvadratnih.

Kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, to praktično znači da će posle nekoliko nedelja tržni centri ponovo početi da rade, ali uz poštovanje svih epidemioloških mera. To podrazumeva nošenje maski, kontrolisanje koliko ljudi može biti u svakoj radnji i upozorenja o bezbednosti od obezbeđenja u tržnim centrima. Za sada neće biti otvoreni ugostiteljski objekti u tržnim centrima, izuzev ako imaju bašte koje jesu u tržnom centru, a suštinski se nalaze na ulici, van tržnog centra.

Podsetimo, u Srbiji je, prema poslednjem preseku od juče u 15 sati, zabeleženo 2.732 nova slučaja zaraze korona virusom 10.898 testiranih, što je i najmanji broj potvrđenih slučajeva još od 21. februara. Preminulo je 35 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 266 obolelih.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track