TIJANA JE BILA U 34. NEDELJI TRUDNOĆE KADA JE SVE KRENULO PO ZLU: Bebi je stalo srce, a onda je u sali za porođaj preživela PAKAO
Foto: RTS printscreen

iskustvo koje nikada neće zaboraviti

TIJANA JE BILA U 34. NEDELJI TRUDNOĆE KADA JE SVE KRENULO PO ZLU: Bebi je stalo srce, a onda je u sali za porođaj preživela PAKAO

Društvo -

Porodilja Tijana Radonjić ispričala je kakvo je iskustvo imala kada je otišla u porodilište u 34. nedelji trudnoće jer je shvatila da nešto nije u redu.

- Rekao mi je da sam debela, da nisam normalna. Uporedio me je sa krmačom. Vikali su na mene. Legla mi je na stomak i silom izgurala bebu. Poslednjih dana u medijima čitamo mnogo o lošim iskustvima i upomenama koje su neke žene donele zajedno sa bebom iz porodilišta. Pojava ima i ime akušersko nasilje - počinje svoju priču Tijana.

Kada je otišla u porodilište, odmah je, kaže, po reakcijama lekara, shvatila da se nešto strašno dešava. Ubrzo su joj saopštili da beba nema srčane radnje. Upućena je u salu za porođaje gde je dugo, kaže, bila sama.

Tijana Radonjić
foto: Printscreen RTS

Saopštili su joj da u ovakvim situacijama carski rez nije praksa, a najgore je usledilo kada je doktoru, koji je došao da joj da epiduralnu anesteziju, rekla da je novinarka. Tada su, kaže, usledile uvrede.

"Svi vi novinari, tužioci i sudije ste šljam ovog društva, ne mogu ni da zamislim kako ste došli do svojih funkcija, kako bi društvo bilo lepše i srećnije da vi ne postojite", priča Tijana Radonjić.

Ostala je sama u sali, iako je porođaj počeo. Posle 20-ak minuta došli su svi, ali ubrzo je usledio novi šok.

"Bebu su ispustili iz ruke i počeli da se smeju. Nisam znala da li sam u horor filmu ili šta se dešava oko mene, ali taj smeh i ovog trenutka utiče da se zaledim", dodaje Tijana.

prodilište
foto: Printscreen RTS

Tijanino iskustvo nije usamljeno, kažu u Centru za mame. Porođaj nije prijatno iskustvo, kažu žene, primedbe se samo nižu.

"Prvenstveno su se žalile na odnos osoblja prema njima, mnoge nisu znale ni ko je osoba koja ih pregleda, niti koja je njihova pozicija, do toga da uslovi u porodilištima što se tiče odnosa prema njima nisu bili dobri", navodi Jovana Ružić iz Centra za mame.

Marina Mijatović, stručnjak za medicinsko pravo, kaže da je najčešća pritužba loš odnos prema porodiljama. Dodaje, lekari koji se ovako ponašaju mogu dobiti opomene, novčane kazne, čak im se može oduzeti licenca. Bitno je prvo obratiti se direktoru zdravstvene ustanove.

"Ima dosta postupaka, ali žene žele sve da zaborave, dosta je neprocesuiranih prijava", ističe Marina Mijatović.

I Tijana i neke druge mame nerado se sećaju svega i uvek iznova postavljaju isto pitanje: da li je moguće da se u ovakvim situacijama ljudi ponašaju tako neljudski? A za sistem ostaje pitanje: da li sve mora da ostane na porodiljama ili ovakve situacije mogu da prijave muževi, porodica, a što da ne i kolege.

prodilište
foto: Printscreen RTS

Akušersko nasilje ozbiljna kvalifikacija

Doktorka Branka Nikolić iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" naglasila je da nije u poziciji branioca svoje akušerske profesije niti da suspenduje veoma ozbiljnu kvalifikaciju akušersko nasilje.

- Ukoliko se pokaže da se radi o neprofesionalnom ponašanju, o narušavanju profesionalnog kodeksa morala nestručnosti, naravno da pokrećemo postupke i to radi svaka ozbiljna ustanova - naglasila je Nikolićeva.

Branka Nikolić
foto: Printscreen RTS

Nada se da će Lekarska komora i Srpsko lekarsko društvo sa svojim pravnim timom da se potrudi da definiše akušersko nasilje zato što posle njega, kako je ocenila, dolazi na red hirurško, dolaze svi oblici nasilja u medicini.

- Slušajući, uz dužno poštovanje, subjektivni doživljaj, nečeg što se objektivno desilo u porođaju, što je doživljeno kao strašna trauma ili akušersko nasilje epiozotomija ili pomoć pri porođaju vakum ekstrakcija ili to što se zove guranje, što mi u akušerstvu zovemo pomoć treće ruke koja postoji u svim knjigama, ja moram da kažem, ja bih to branila na svakom mestu, mi učimo iz knjiga i od naših kolega. Naravno da u tim okolnostima moramo da se držimo isključivo pravila struke - objasnila je Nikolićeva.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja