01:30

Brazilski soj korone simptomi

KURIR TELEVIZIJA

SIMPTOMI BRAZILSKOG SOJA KORONE: Širi se IZUZETNOM BRZINOM! Stručnjaci ZABRINUTI, evo koliko je zaista OPASAN

Društvo -

Prema rečima mnogih lekara za sada je u svetu registrovano čak 30 mutacija korona virusa, a nakon strepnje od zloglasne britanske mutacije, u Evropu je stigao i brazilski soj korone.

Prema rečima direktorke kovid bolnice u Batajnici Tatjane Adžić Vukičević naznake da se u našoj zemlji pojavio i brazilski soj korona virusa postoje, iako njegovo prisustvo još nije laboratorijski potvrđeno.

Novi mutirani soj P1 je u Brazilu povećao smrtnost od korona virusa sa 1.000 na 4.000 ljudi dnevno. Odatle se proširio na Meksiko i Kolumbiju, a onda je stigao i do Evrope. Lekari su uvereni da neće zaobići ni našu zemlju pa građanima savetuju da budu oprezni.

brazilski soj korone, mutacije korone, mutacije virusa, simptomi brazilskog soja korone
foto: Kurir televizija

Među svetskim stručnjacima ne postoji konsenzus o tome kakva je jačina brazilskog soja. Naši lekari procenjuju da se širi istom brzinom kao i britanska mutacija virusa koja je u Srbiji prvi put registrovana početkom godine.

- Mi još uvek toliko malo znamo o korona virusu, a posebno o ovim mutiranim sojevima. Tako da nam treba vreme da bismo znali nešto više, ali to je praktično isti tip virusa kao i britanski - navodi dr Nevenka Raketić, imunolog.

brazilski soj korone, mutacije korone, mutacije virusa, simptomi brazilskog soja korone
foto: Kurir televizija

Kako navode stručnjaci simptomi brazilskog soja korone ispoljavaju se kroz brže zapaljenje pluća i izuzetno tešku kliničku sliku pacijenta, jer se širi izuzetnom brzinom.

- Brazilski soj nije taj koji daje toliko teške kliničke slike, ali zato što se brže širi imaćemo više osoba koje će da obole. Ćim ih ima više, onda će imati i mogućnost da veći broj osoba bude sa težom kliničkom slikom - kaže dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja "Savski venac".

brazilski soj korone, mutacije korone, mutacije virusa, simptomi brazilskog soja korone
foto: Kurir televizija

Jedini način da se zaustavi širenje brazilskog soja, kao i svakog drugog mutiranog soja korona virusa, je da što veći broj građana primi vakcinu koja, uveravaju lekari, sve mutacije može da drži pod kontrolom.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

00:44

Nada Macura o uticaju vremenskih oscilacija na zdravlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track