KURIR TELEVIZIJA

PRVI PUT U SRPSKOM ZDRAVSTVU! Oboleli od multipla skleroze napisali priručnik: Deluje nestvarno, osećala sam se kao pijanac

Društvo -

Multipla skleroza je podmukla bolest koja najčešće pogađa žene i javlja se uglavnom između 20. i 40. godine života, a tok oboljenja je potpuno nepredvidiv.

Da bi pružili podršku ovim pacijentima kojih u Srbiji ima oko 9.000, članovi Društva multiple skleroze Srbije pripremili su i poseban priručnik. Takođe, doprinos su dali i oboleli koji su najteže trenutke, iskustvo i savete podelili u tom jedinstvenom vodiču "Hajde da učimo o multiploj sklerozi".

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Vesna Savić iz Društva multiple skleroze Srbije kaže da je priručnik vrlo karakterističan jer ga prvi put pišu pacijenti.

"S obzirom da se radi o ozbiljnoj temi,d a bi ti podaci bili tačni provereni recenziju su radila stručna lica, ali po prvi put ćemo moći da čujemo kako su pacijenti sami doživeli dijagnozu, terapiju, kako gledaju na različite stvari sa multipla skleroza", kaže ona.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Prof. dr Jelena Drulović, Klinika za neurologiju UKCS kaže da se na ovoj klinici oko 1500 pacijenata, dvostruko više nego pre pandemije.

"Leče se po prvi put visokoefektivnim terapijama, prenećemo koji su sve lekovi dostupni i kakve su prednosti", objasnila je dr Drulović i dodala da se na njihovom primeru vidi da se ne leče samo kovid pacijenti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track