usijanje dana

SRBIJA MORA DA IZGRADI SVOJU BIOTEHNOLOŠKU INDUSTRIJU: Vakcinacija u tržnim centrima odlična ideja, srpski test do kraja godine

Društvo -

Srbija postaje prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu protiv korona virusa sputnjik ve, a gosti Usijanja otkrili su kako će tačno izgledati proizvodnja prvih doza i koliko to znači za našu zemlju.

Magistar farmacije iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Pavle Zelić rekao je da će svaka serija cepiva koja izađe sa Torlaka biti proverena.

- Proizvodnja vakcina na Torlaku je velika stvar i približiće nas cilju da se oslobodimo od ove svetske pošasti - rekao je Zelić.

Usijanje dana, Pavle Zelić
foto: Kurir

Profesorka Tanja Ćirković-Veličković sa Hemijskog fakulteta otkrila je detalje srpskog serološkog i antigentskog testa.

- Proizveli smo dva glavna antigena korona virusa. Nakon toga smo započeli saradnju sa Institutom INEP i nadamo se da ćemo uspeti da ćemo u Agenciji da registrujemo serološki test. Tehnička dokumentacije je već pripremljena - rekla je profesorka.

Ćirković-Veličković je dodala i da očekuje prototip domaćeg antigenskog testa do kraja godine:

- Ima dosta antigenskih testova, ali imaju ograničenu primenu jer nisu dovoljno osetljivi. Naša ideja je inovativna i očekujemo da postignemo osetljivost PCR testa i tačnost antigenskog testa. Proizvodiće se u zemlji i cena će biti povoljnija. Najveća je prednost što neće zavisiti od globalnih dešavanja. Tehnologiju će biti lako adaptirati na nove sojeve virusa.

Usijanje dana, Tanja Ćirković-Veličković
foto: Kurir

Zelić je naglasio da se svaka pristigla serija vakcina kontroliše u referentnoj laboratoriji.

- Sve mora da prođe Agenciju za lekove i Nacionalnu laboratoriju. Zahtevi su veliki jer moramo u kratkom roku da potvrdimo da su vakcine ispravne jer građani ne mogu da čekaju. Standardi koji važe u Srbiji važe i u najrazvijenijim zemljama sveta - rekao je Zelić.

Ćirković-Veličković smatra da se lažne informacije o vakcinama mnogo brže šire nego činjenice.

Usijanje dana, Pavle Zelić
foto: Kurir

- Izbegavam da ulazim u diskusiju sa nekim ko nije ni dan proveo proučavajući biohemiju proteina - rekla je profesorka.

Zelić je dodao na država sad treba da se usmeri na građane koji su sumnjičavi u pogledu vakcinacije.

- Više veruju onome što su za pet minuta pročitali na internetu nego nama koji smo čitav život proveli izučavajući lekove. Naša dužnost je da edukujemo građane o vakcinama - naglasio je Zelić.

Profesorka Ćirković-Veličković smatra da antivakseri preuveličavaju neželjena dejstva vakcina i da često iznose potpune laži.

- Pozivaju se na nešto što dokazano nije tačno i nazivaju ih naučnim informacijama - rekla je profesorka.

Zelić je pozdravio najavu vakcinisanja u tržnim centrima.

- Važno je samo da to izvodi stručno osoblje. Nije bitno koju vakcinu primate i gde je primate već je bitno samo da se vakcinišemo - rekao je Zelić i dodao da bez obzira na proces vakcinacije moramo još dosta da se borimo da bismo pobedili koronu.

Dodao je da se mnoge njegove kolege iz sveta svakodnevno interesuju za proces vakcinacije i da nam mnogi čak i zavide.

- Dajemo savete kolegama kako da pristupe kontroli vakcina i kako da pomognu svojim građanima - dodao je Zelić.

Profesorka je naglasila da je brazilski soj virusa do sada najzarazniji.

- Vakcine daju određenu zaštitu protiv brazilskoj soja. Sledeće godine možda može da se pojavi i neki opasniji soj. To je sasvim neizvesno. Važno je da podignemo na noge našu biotehnološku industriju - rekla je Ćirković-Veličković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja