TEMPERATURU DOBILA 3 SATA NAKON ROĐENJA: Beba iz Kraljeva zaražena koronom u teškom stanju DANIMA DIŠE UZ POMOĆ RESPIRATORA
Foto: Shutterstock

najnoviji detalji

TEMPERATURU DOBILA 3 SATA NAKON ROĐENJA: Beba iz Kraljeva zaražena koronom u teškom stanju DANIMA DIŠE UZ POMOĆ RESPIRATORA

Društvo -

Devojčica rođena u kraljevačkom porodilištu pre sedam dana pozitivna je na korona virus i nalazi se u teškom stanju.

Pedijatar Dragana Savić iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac rekla je danas da se lekari bore sa plućnom hipertenzijom koja ugrožava bebu.

- Beba iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test, koji je pokazao pozitivan rezultat. Beba je relativno stabilna bila prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji - rekla je doktorka Savić.

Dodala je da se beba nalazi na intenzivnoj nezi i da prima terapiju.

Devojčica je prema njenim rečima odmah nakon rođenja, posle tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije korona virusa.

Od trećeg dana na respiratoru

Devojčica je pre sedam dana rođena u Kraljevu, a kod majke je slučajno otkriveno da je kovid pozitivna jer nije imala simptome kad je došla da se porodi.

Nalazi se u jedinici intenzivne nege, priključena je na respirator, a u lečenje je uključen tim pulmologa i pedijatara.

- Beba je praktično od prvog dana u kovid izolaciji. U prvom danu je bila respiratorno stabilna, na difuznom kiseoniku, od drugog dana zahtevala je već veće koncentracije kiseonika, a od trećeg dana je na mehaničkoj ventilaciji - dodaje doktorka Savić.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu porodilo se dvadeset kovid pozitivnih žena, ali nijedna beba nije bila pozitivna.

- Već nakon tri sata od rođenja počela je respiratorno da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg lečenja i praćenja - rekla je Savić.

Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid infekcije.

- Mama je bila pozitivna takođe, ali bez kliničke simptomatologije. Beba je, na žalost, razvila tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je verovatno teorija da ne postoji ili je smanjen rizik od prenos, ovim opovrgnuta - zaključila je Savić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track